Η Δύση θα ξεχάσει ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατία: Θα αναγκαστεί να συνομιλήσει με τους Ταλιμπάν

File photo: Οικογένειες Αφγανών, που σώθηκαν από τους Ταλιμπάν, φτάνουν στο αεροδρόμιο Ντάλλες της Ουάσιγκτον. EPA, SHAWN THEW




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν ακούγονται στ’ αλήθεια πολύ καλές. Αναλαμβάνοντας, είπαν, την εξουσία, κανένας Αφγανός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Έταξαν αμνηστία σε όσους πολέμησαν εναντίον τους, υποσχέθηκαν ελευθερίες στις γυναίκες και ότι θα αφήσουν τα κορίτσια να εκπαιδεύονται και ότι θα αφήσουν τα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν ελεύθερα.

Βέβαια, στη συνέχεια, έσπευσαν να διευκρινίσουν πως όλα αυτά θα πρέπει φυσικά να εντάσσονται στο πλαίσιο της Σαρία, ξεκαθαρίζοντας πως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, όπως την αντιλαμβάνεται η Δύση, είναι εκτός συζήτησης.

  • Όλα δείχνουν πως οι Ταλιμπάν ήρθαν για να μείνουν. Κάποιοι αναρωτιούνται αν αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά τα πράγματα και αν τελικά θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Όμως ο τρόπος σκέψης τους, η φιλοσοφία τους και το κυριότερο ο τρόπος διακυβέρνησής τους είναι γνωστοί. Τη δεκαετία του 1990 όταν κυβερνούσαν τη χώρα, το Αφγανιστάν έζησε ζοφερές μέρες. Δημόσιες εκτελέσεις, καταπάτηση δικαιωμάτων και παντελής έλλειψη κάθε ελευθερίας ήταν η σκληρή πραγματικότητα για τους Αφγανούς.

Είναι πολύ πιθανόν πως το σκηνικό θα επαναληφθεί. Ίσως αυτή τη φορά οι Ταλιμπάν να είναι λιγότερο σκληροί, αφού αυτή τη φορά επιθυμούν να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους και να πετύχουν τη διεθνή αναγνώρισή του. Θέλουν να αναγνωριστούν ως νόμιμη Κυβέρνηση της χώρας και για να το πετύχουν αυτό, γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να αποφύγουν τις ακρότητες ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν να τις κρύβουν όσο καλύτερα γίνεται.

Για ακόμα μια φορά η Δύση εμφανίζεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια εξέλιξη που ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη. Η αμηχανία της είναι έκδηλη και την ίδια ώρα η στάση της είναι άκρως υποκριτική. Πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα πρέπει να συνδιαλλαγούν με τους Ταλιμπάν.

  • Έτσι προσπαθούν να χωνέψουν το γεγονός ότι θα αναβαθμίσουν και ότι θα συνομιλούν με ένα στυγνό καθεστώς προβάλλοντας κάθε είδους δικαιολογία πως οι Ταλιμπάν δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία, ότι έχουν έρεισμα ανάμεσα στον αφγανικό λαό και ότι πρέπει να κριθούν από τις πράξεις τους.

Η ουσία είναι πως είτε έχουν αλλάξει οι Ταλιμπάν είτε όχι, το Αφγανιστάν είναι μια χώρα με μεγάλη στρατηγική σημασία για να το αγνοήσει κανείς. Η προσέγγιση με τους Ταλιμπάν είναι αναπόφευκτη, ειδικά όταν η Κίνα και η Ρωσία απροκάλυπτα ήδη προσεταιρίζονται το νέο καθεστώς. Η Δύση θα αναγκαστεί να κάνει το ίδιο με ή χωρίς δικαιολογίες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το Αφγανιστάν δεν είναι φταίξιμο του Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ πληρώνουν «αμαρτίες» του παρελθόντος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: