Η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια για πανδημία μακράς διάρκειας: Οι διχασμένες κοινωνίες και η μαγκιά της Τζένιφερ Άνιστον

Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. EPA, SHAWN THEW




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν. Ασθένησαν βαριά από κορωνοϊό πριν εγκριθούν και κυκλοφορήσουν τα εμβόλια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μερικές εβδομάδες ή μερικές μέρες πριν να έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν και χιλιάδες άλλοι αναμένεται ότι θα αποβιώσουν επειδή οι φτωχές χώρες τους δεν διαθέτουν ικανοποιητικές ποσότητες εμβολίων.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού, μια μεσήλικη γυναίκα δήλωσε ενδεικτικά:

  • «Ο σύζυγός μου πέθανε από τον ιό πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ήταν 54 ετών και δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Τώρα, προσφέρονται δώρα για να πειστούν πολλοί άνθρωποι να εμβολιαστούν. Ο σύζυγός μου δεν είχε τότε το δώρο που θα τον κρατούσε στη ζωή».

Μια υπολογίσιμη μερίδα πολιτών, σε όλες σχεδόν τις χώρες, επιμένει να δαιμονοποιεί τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Έχει δημιουργηθεί πρωτοφανής σε ένταση διχασμός για ένα ζήτημα που αφορά τη ζωή και τον θάνατο.

Την ίδια στιγμή, όπως εύστοχα αναφέρθηκε από την Χάιντι Λάρσον (Αμερικανίδα ανθρωπολόγο και συγγραφέα βιβλίου γύρω από τις φήμες για τα εμβόλια), «υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στη μέση και οι οποίοι έχουν πραγματικές ανησυχίες» και ότι «έχουμε μια πληθώρα επιστημονικών πληροφοριών για να καταρρίψουμε τις ψευδείς φήμες».

Εδώ έγκειται η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις φήμες και στο επιστημονικό γεγονός. Άλλο πράγμα είναι η άποψη, η κάθε άποψη, η οποία είναι σεβαστή και άλλο πράγμα είναι η παραπληροφόρηση και η διάδοση ψευδών ειδήσεων, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Πρόκειται για ποινικό αδίκημα.

Από την αρχή λοιπόν πήγε κάτι πολύ στραβά, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας ενισχύθηκαν από λάθη, αργοπορημένη αντίδραση και συγκρουόμενες αποφάσεις αρμοδίων φορέων και κυβερνητικών αρχών.

Επίσης, η άρνηση του καθεστώτος της Κίνας (αυτό να μην το ξεχνάμε) να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να διερευνηθεί εις βάθος, με πλήρη διαφάνεια, η προέλευση του ιού, μάλλον συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή και διάδοση διαφόρων θεωριών και ερμηνειών για την πανδημία, τα φάρμακα και τα εμβόλια.

Επιπλέον, προϋπήρχαν οι ανήθικες πρακτικές φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών και επανειλημμένως στο παρελθόν κάποιες απ’ αυτές ιεράρχησαν τα κέρδη πάνω από την υγεία των ανθρώπων, όπως με τα οπιοειδή.

  • Έτσι, αναπόφευκτα βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να δράσουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κάθε λογής συνωμοσιολόγοι και αρνητές του κορωνοϊού, με πιο άμεση συνέπεια να επικρατήσει δισταχτικότητα και προβληματισμός σ’ ένα μέρος του πληθυσμού, κυρίως για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Με την πάροδο όμως του χρόνου, το τοπίο γίνεται πιο ξεκάθαρο, τόσο για τα οφέλη των εμβολίων όσο και για τις όποιες παρενέργειές τους. Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει από μόνη της αρκετές θεωρίες. Γι’ αυτό, σχεδόν παντού, μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αντιεμβολιαστών.

Πριν λίγες μέρες, σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στις ΗΠΑ και σε σχόλια εφημερίδων έγινε αναφορά σε μια αξιοπρόσεκτη τοποθέτηση της Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Τζένιφερ Άνιστον, η οποία μέσα από την προσωπική εμπειρία της έθιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που προκάλεσε αίσθηση και δεν αφορά μόνο την ίδια και την αμερικανική κοινωνία.

Τα όσα υποστήριξε απασχολούν σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους, γιατί λόγω του «ανεξήγητου φαινομένου», σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, έχουν διασπαστεί οικογένειες, έχουν χαλάσει πολύχρονες φιλίες και πολλοί χάνουν τις θέσεις εργασίας τους.

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό InStyle, η Τζένιφερ Άνιστον είπε ότι αναγκάστηκε να διακόψει φιλίες χρόνων και να χάσει ανθρώπους που είχαν ρόλο στην καθημερινή ζωή της επειδή δεν μπορούσε πια να ακούει αυτά (τα παράλογα) που ισχυρίζονταν για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 και επειδή δεν ήθελαν να ακούν για τα πραγματικά γεγονότα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ανησυχεί να βρίσκεται γύρω από ανεμβολίαστους ανθρώπους, από τη στιγμή που η ίδια έχει εμβολιαστεί, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Διότι εάν φέρεις την παραλλαγή (Δέλτα), εξακολουθείς να μπορείς να τη μεταδώσεις σε εμένα. Ίσως, να αρρωστήσω ελαφρά, δεν θα εισαχθώ σε νοσοκομείο, ούτε θα πεθάνω. Όμως μπορώ να τη μεταδώσω σε κάποιον άλλο, που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και η υγεία του κινδυνεύει επειδή μπορεί να πάσχει από κάποια προϋπάρχουσα ασθένεια».

  • Η πανδημία δεν τελείωσε. Η απειλή του ιού εξακολουθεί να υπάρχει, όπως και η πιθανότητα για καινούργιες μεταλλάξεις που θα αντιστέκονται αποτελεσματικά στα υπάρχοντα εμβόλια. Και οι χώρες με έντονα πολωμένες κοινωνίες είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες σε νέους κινδύνους.

Η ανθρωπότητα απειλείται από τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχει την πολυτέλεια για πανδημία μακράς διάρκειας, αφήνοντάς την να διαρκέσει μερικά χρόνια ακόμη.

Αυτό θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους ανθρώπους, γιατί αλλιώς θα συρρικνωθεί η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Ο σκοταδισμός των Ταλιμπάν και ο ισλαμοφασισμός του Ερντογάν: Η ήττα των αξιών του ανθρωπισμού και του πολιτισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: