Γίνονται ασκήσεις και αποστολές ελέγχου, έτοιμα για δράση τα drones: Ξεκάθαρες οι στοχεύσεις στην περιοχή γύρω από την Κύπρο

FILE PHOTO: Ένα από τα Bayraktar TB2 που αναμένεται να δράσουν από την Κύπρο εναντίον του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της εταιρείας




-Η Λευκωσία παρακολουθεί και ενημερώνει, έχουν «γνώσιν οι φύλακες» διαμηνύουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ

Πλήρως έτοιμη είναι επιχειρησιακά η αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και ήδη η κατοχική Τουρκία έχει δοκιμάσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορες αποστολές, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.

Τα drones αυτά, χρησιμοποιούνται σε αποστολές που πραγματοποιούνται στην περιοχή, ενδεχομένως και για λόγους εξάσκησης αλλά και ελέγχου. Τόσο η Κυπριακή  Δημοκρατία όπως και χώρες της περιοχής, Αίγυπτος και Ισραήλ, παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές ενέργειες.

Οι δυο αυτές χώρες γνωρίζουν πως είναι στο στόχαστρο της Άγκυρας και διαμηνύουν ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Αμφότερες καθιστούν σαφές πως είναι προετοιμασμένες αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν επιχειρησιακά μια αποστολή τουρκικών drones εναντίον τους.

Από την πλευρά του, το κυπριακό ΥΠΕΞ ενημερώνοντας ξένα κράτη και Οργανισμούς σημειώνει ότι οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας, σε Λευκόνοικο και Μπογάζι (σχεδιάζουν ναυτική βάση), συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά επηρεάζουν επίσης σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Καθώς αυτές οι ενέργειες, όπως τονίζεται, αποτελούν μια σαφή ένδειξη της θέλησης της Άγκυρας να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως βάση.

Πολλές είναι χώρες που βλέπουν με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει διά αξιωματούχων της συζητήσει το θέμα τούτο με Τούρκους αρμοδίους και εξέφρασαν τις ενστάσεις τους σε ενέργειες, οι οποίες ενισχύουν την ένταση και συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση. Πέραν από τις αντιδράσεις, χώρες της περιοχής θεωρούν πλέον την Τουρκία ως απειλή για την ασφάλεια τους.

Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι με τις βάσεις αυτές η Τουρκία θέλει να σταματήσει τις όποιες εναντίον της απειλές εκτός των δικών της συνόρων. Να σταματούν, δηλαδή, οι απειλές αυτές στην Κύπρο!  Παράλληλα, σε γεωστρατηγικό επίπεδο η Τουρκία εδραιώνει την παρουσία της, την ενισχύει, αναβαθμίζεται στρατιωτικά και πολιτικά. Το σκηνικό αυτό, σε συνδυασμό και με  τη θέση για λύση δυο κρατών στο νησί, απομακρύνει τις όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι προφανές πως διανύουμε μια περίοδο πρωτόγνωρης ανακατανομής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Τουρκία παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα αυτά  θέλει διακαώς να είναι μέρος αυτής της «διαδικασίας» και χρησιμοποιεί στα πλαίσια αυτά και την κατεχόμενη Κύπρο για εκπλήρωση των επιδιώξεων της.

Δίνουν τη μάχη για την Ελλάδα: Στους πρόποδες του όρους Ωρωπού επιχειρούν τα μέλη της κυπριακής αποστολής

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: