Facebook, WhatsApp και Instagram σβήνουν τους Ταλιμπάν από τον διαδικτυακό πλανήτη

Μέλη των Ταλιμπάν συζητούν με δημοσιογράφους λίγο πριν από την κατάληψη της Καμπούλ, στο Τζαλαλαμπάντ. EPA/STRINGER




To Facebook ανακοίνωσε ότι καταργεί όλους τους λογαριασμούς των Ταλιμπάν και όλους όους σχετίζονται με αυτούς καθώς τους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τα μέλη των Ταλιμπάν συνηθίζουν να προβάλουν τα προπαγανδιστικά τους σχέδια μέσα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα δικτύωσης και αυτός ήταν ο λόγος που ο Μark Zuckerberg, όπως αναφέρει το BBC, αποφάσισε να βάλει τέλος και να «κόψει» κάθε διαδικτυακή επαφή τους με τον έξω κόσμο.

«Οι Ταλιμπάν αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ και τους έχουμε απαγορεύσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες μας στη βάση των πολιτικών μας που διέπουν τις Επικίνδυνες Οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα αποσύρουμε όλους τους λογαριασμούς που διατηρούνται από Ταλιμπάν ή εκ μέρους αυτών, που τους εξυμνούν, τους στηρίζουν ή τους εκπροσωπούν» δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο BBC.

Το Facebook ανέφερε επίσης πως διαθέτει μία εξειδικευμένη ομάδα Αφγανών ειδικών για να παρακολουθούν και να αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν. «Έχουμε επίσης μία αποκλειστική ομάδα Αφγανών ειδικών, οι οποίοι μιλούν άπταιστα Dari και Pashto και έχουν γνώση του τοπικού περιεχομένου, βοηθώντας στην αναγνώριση και ειδοποίηση για πιθανά προβλήματα στην πλατφόρμα» ανέφερε η facebook.

Για χρόνια οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν τα μηνύματά τους και ακόμα και να στρατολογήσουν νέους άλλων εθνικοτήτων για το σκοπό τους. Αυτή η ταχεία όμως άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, θέτει νέες προκλήσεις στις τεχνολογικές εταιρίες όσον αφορά το χειρισμό του περιεχομένου της συγκεκριμένης ομάδας.

Η απαγόρευση ισχύει για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Ιδιαίτερα το τελευταίο να είναι αρκετά δημοφιλής πλατφόρμα για να ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους οι Ταλιμπάν. Όσον αφορά την αναγνώριση των Ταλιμπάν ως τη νόμιμη κυβέρνηση πλέον του Αφγανιστάν, το Facebook δήλωσε πως τις αποφάσεις αυτές δεν τις παίρνει το ίδιο αλλά η διεθνής κοινότητα και το Facebook ακολουθεί τις αποφάσεις της.

Το Twitter δεν προχώρησε σε κάποια νέα κίνηση και σημείωσε πως υπάρχουν ήδη πολιτικές στην πλατφόρμα του για βίαιους οργανισμούς και ρητορική μίσους. Το YouTube δεν έχει κάνει ακόμα κάποια ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Δύο «Βίκινγκ» κατακτούν τον Αρη: H περιπέτεια με στόχο τον «κόκκινο πλανήτη»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: