Εξαναγκάστηκαν να φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ: Ήττα για τον Ερντογάν

Τούρκοι στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν αναζητώντας Αφγανούς πρόσφυγες. EPA, SEDAT SUNA




Έφτασαν οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες από το Αφγανιστάν στην Άγκυρα με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προγραμματίζονται δύο ακόμη επιχειρήσεις απομάκρυνσης Τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αεροπλάνα που θα απογειωθούν από την Κωνσταντινούπολη σήμερα.

Σίγουρα πρόκειται για διπλωματική και στρατιωτική ήττα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κόμπαζε το προηγούμενο διάστημα ότι θα αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με χθεσινή δηλωση Τούρκων αξιωματούχων στο Reuters, οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Αλλά, την ίδια στιγμή επιμένουν ότι και ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να έχει αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, ανέφεραν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «παρά την μεγάλη ένταση και τις έκτακτες συνθήκες στο αεροδρόμιο, το προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εφαρμόσει το σχέδιο χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις».

Ευχαρίστησε «τους φίλους και τους αδελφούς μας στο Πακιστάν και το Τατζικιστάν για την υποστήριξή τους στις δραστηριότητές μας, καθώς και τους συμμάχους μας με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην περιοχή. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα σχετικά όργανα, οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται στο πλαίσιο των τρεχόντων σχεδίων εκκένωσης».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι:

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας, που υπηρετούν στο Αφγανιστάν και συμβάλλουν στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα του φιλικού και αδελφικού Αφγανικού λαού, εκπλήρωσαν με επιτυχία ένα άλλο έργο. Συγχαίρουμε τους ήρωες στρατιώτες μας. Οι στρατιώτες μας, που έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία τους εκεί επιστρέφουν στην πατρίδα μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Αφγανικού λαού. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος φίλος, αδελφός και σύμμαχος”.

Πληροφορίες μέσω του ΚΥΠΕ, Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Η Γαλλία σταματά τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από το Αφγανιστάν: Δεν θα είναι δυνατόν μετά την Παρακευή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: