Τρόμος στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν: 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες το Σαββατοκύριακο στην Καμπούλ – Φεύγουν οι δυτικοί διπλωμάτες

File photo Ηγέτες θρησκευτικών Πακιστανικών οργανώσεων γιορτάζουν για την προέλαση των Ταλιμπάν. EPA, FAYYAZ AHMAD μέσω ΚΥΠΕ




Η ιστορία επαναλαμβάνεται στο Αφγανιστάν σαν τραγωδία, με τους Ταλιμπάν να επανέρχονται σε θέση ισχύος μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και προελαύνουν προς την πρωτεύουσα Καμπούλ, με τις διεθνείς αντιδράσεις να εντείνονται και πολλές χώρες να ετοιμάζονται να αποσύρουν τις διπλωματικές τους αποστολές.

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έως το τέλος του Σαββατοκύριακου η πλειονότητα των 3.000 επιπλέον στρατιωτών που θα μεταβούν προσωρινά στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην προστασία του προσωπικού της πρεσβείας, θα βρίσκονται στην Καμπούλ.

«Αναμένω ότι έως το τέλος του Σαββατοκύριακου το μεγαλύτερο μέρος των 3.000 στρατιωτών για τους οποίους μιλήσαμε χθες, θα βρίσκεται στη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι προσθέτοντας ότι ένα μέρος των δυνάμεων έχει φθάσει στο Αφγανιστάν.

Ανησυχία ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθύτατα ταραγμένος» μετά τις πληροφορίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών από τους Ταλιμπάν.

«Με ανησυχούν βαθύτατα οι πρώτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα στις περιοχές που ελέγχουν», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό και αποκαρδιωτικό να βλέπεις τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών που αποκτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, να τους αφαιρούνται».

Ο Γκουτέρες κάλεσε τους Ταλιμπάν να σταματήσουν αμέσως την επίθεσή τους στη χώρα και προειδοποίησε ότι το «Αφγανιστάν βγαίνει εκτός ελέγχου».

«Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να σταματήσει η επίθεση. Αυτή είναι η στιγμή να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η στιγμή να αποφευχθεί ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος ή η απομόνωση του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Σχεδόν 241.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή υπό το φώς της αμείλικτης προέλασης των ανταρτών, είπε ο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί το Αφγανιστάν «αφάνταστη τραγωδία».

«Μόνο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» σε επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», δήλωσε, ζητώντας να λογοδοτήσουν οι δράστες των πράξεων αυτών.

Η Μαδρίτη επαναπατρίζει το προσωπικό της πρεσβείας της

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη του επαναπατρισμού του προσωπικού της πρεσβείας του στην Καμπούλ και Ισπανών πολιτών απέναντι στην ανελέητη προέλαση των Ταλιμπάν προς την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανακοίνωσε «την έναρξη του επαναπατρισμού του προσωπικού της πρεσβείας, των Ισπανών που παρέμειναν στη χώρα και των Αφγανών και των οικογενειών τους που εργάστηκαν μαζί μας».

«Η Ισπανία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της εκκένωσης της πρεσβείας εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

Εκτός από την πρεσβεία, έξι Ισπανοί πολίτες παρέμεναν σήμερα στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το υπουργείο «εργάζεται για τον συντονισμό της μεταφοράς Αφγανών πολιτών που συνεργάστηκαν στις στρατιωτικές αποστολές και στα ισπανικά προγράμματα συνεργασίας στο Αφγανιστάν», και είναι σε επαφή με τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Από το 2014, 55 μεταφραστές και οι οικογένειές τους έχουν λάβει το καθεστώς του πρόσφυγα στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Και η Ελβετία αποσύρει το προσωπικό της από την Καμπούλ

Και η ελβετική κυβέρνηση θα αποσύρει τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού της από το γραφείο συνεργασίας που διατηρεί στο Αφγανιστάν δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Υπάρχουν μόλις τρεις Ελβετοί που παραμένουν στο γραφείο μετά τις μειώσεις του προσωπικού που προηγήθηκαν. «Και αυτοί επίσης θα φύγουν από την Καμπούλ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Λίβια Αγκόστι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Βέρνη.

Οι ντόπιοι εργαζόμενοι στο γραφείο που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση ελβετικής ανθρωπιστικής βίζας.

Το γραφείο συνεργασίας εποπτεύει προγράμματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Στόλτενμπεργκ: To NATO “ανησυχεί βαθιά” για τα υψηλά επίπεδα βίας στο Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: