Ένας ιδιότυπος δικαστής: Συλλαμβάνει Πινοσέτ, υπερασπίζεται θύματα φρανκισμού παρανομώντας, συνήγορος του Ασάνζ * Τον δικαιώνει ο ΟΗΕ

O ισπανός πρώην δικαστής Mπαλτάσαρ Γκαρθόν via video youtube.com




Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτήρισε σήμερα «αυθαίρετες» τις δίκες που επιχειρήθηκαν το 2012 στην Ισπανία σε βάρος του πρώην δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.

Μάλιστα αμέσως μετά τις δίκες είχε διαγραφεί από το ισπανικό δικαστικό σώμα.

Στον Γκαρθόν είχε επιβληθεί εκείνη τη χρονιά απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος του δικαστή για 11 χρόνια, επειδή είχε διατάξει παράνομες υποκλοπές παραβιάζοντας δικαιώματα της υπεράσπισης σε μια υπόθεση διαφθοράς –το λεγόμενο σκάνδαλο «Γκιουρτέλ»– που στις αρχές του 2009 είχε συγκλονίσει την ισπανική δεξιά.

Λίγο αργότερα η ισπανική δικαιοσύνη τον αθώωσε σε μια άλλη δίκη. Σ’ αυτή διωκόταν για παραβίαση του νόμου περί αμνηστίας που το ισπανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει το 1977, επειδή το 2008 είχε ανοίξει μια έρευνα σχετικά με την τύχη περισσότερων από 100.000 ανθρώπων που φέρονται αγνοούμενοι από την εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-39) και του φρανκισμού (1939-75).

Θεωρώντας ότι υπήρξε θύμα πολλαπλών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του σ’ αυτές τις δύο υποθέσεις, ο Γκαρθόν είχε καταθέσει το 2016 προσφυγή κατά της Ισπανίας στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η επιτροπή αυτή αποτελείται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επιβλέπουν την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Δικαιώματα από τα κράτη μέλη. Αυτά τα τελευταία υποβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εκθέσεις, όμως στην επιτροπή μπορούν να προσφύγουν και άτομα.

Στην υπόθεση που αφορά τα αμνηστευθέντα εγκλήματα του φρανκισμού, η επιτροπή έκρινε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τον Γκαρθόν δεν αποτελούσαν «ένα σφάλμα ή αναρμοδιότητα που να μπορεί να δικαιολογήσει αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του».

Όσον αφορά την υπόθεση Γκιουρτέλ, η επιτροπή θεώρησε πως η ερμηνεία του ισπανού πρώην δικαστή «ακόμη κι αν ήταν εσφαλμένη (…), δεν αποτελούσε σοβαρό λάθος ή αναρμοδιότητα που να μπορεί να δικαιολογήσει την ποινική καταδίκη του».

Στην απόφασή της, που φέρει ημερομηνία 25 Αυγούστου, η Επιτροπή ζητάει από την Ισπανία «να σβήσει το ποινικό μητρώο» του Γκαρθόν και να του χορηγήσει «κατάλληλη αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη». Οι ισπανικές αρχές έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν.

Ο 65χρονος Μπαλτάσαρ Γκαρθόν διευθύνει τώρα την υπερασπιστική ομάδα του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι παγκοσμίως γνωστός για τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ το 1998 στο Λονδίνο.

Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Toποθετούσε βελόνες σε τρόφιμα σούπερ μάρκετ: Σύλληψη από τη Βρετανική Αστυνομία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: