Ελπίδες μετά από πέντε εφιαλτικά βράδια ότι η φωτιά στα Βίλια θα τεθεί σύντομα υπό μερικό έλεγχο




Βελτιωμένη είναι το πρωό της Παρασκευής η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στα Βίλια, χωρίς να απειλούνται οικισμοί που είχαν εκκενωθεί.

Η φωτιά κατακαίει νότια του όρους Πατέρα με κατεύθυνση προς το Καντήλι Μεγάρων κοντά στο Πεδίο Βολής σε χαμηλή βλάστηση και οι πυροσβεστικές δυναμεις εκφράζουν αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ώρες τόσο σε αυτό το σημείο, όσο και τα πύρινα μέτωπα συνολικά θα οριοθετηθούν πλήρως.

«Η φωτιά έχει μετακινηθεί προς τα Μέγαρα αλλά εκεί δεν έχει πολύ καύσιμη ύλη, υπάρχει χαμηλή βλάστηση και σημειώνονται μικρές αναζωπυρώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Πάντως και η χθεσινή, ήταν άλλη μία νύχτα αγωνίας με συνεχή εναλλαγή της φοράς των ανέμων, αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα.

Τουλάχιστον 10 σπίτια έγιναν στάχτη στον οικισμό Θέα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις από 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στην κατάβεση επιχειρούν συνολικά 461 πυροσβεστες με 166 οχήματα, 9 πεζοπόρα, 143 Πολωνοί πυροσβέστες με 46 οχήματα και δεκάδες υδροφόρες.

Χθες οι αναζωπυρώσεις σε Καραούλι, Θέα, Πανόραμα, Προφήτη Ηλία, Στέα προκάλεσαν ζημιές δέκα σπίτια. Οι οικισμοί εχουν εκκενωθεί.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι 80.000 στρέμματα δάσους εχουν γίνει στάχτη.

Περιπολίες ξεκίνησε ο Στρατός

Σε περιπολία όλο το βράδυ θα βρίσκονται στρατός και αστυνομία σε περιοχές όπου είναι επίφοβο να ξεσπάσουν πυρκαγιές, σε όλη τη χώρα, όπως γνωστοποιήθηκε χθες.

Μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς κινούνται από χθες, και τουλάχιστον για 7 ημέρες ακόμη, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Οι περιπολίες έχουν οργανωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από απόψε το βράδυ θα πραγματοποιούνται πανελλαδικά (ηπειρωτική χώρα και νησιά).

Από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμου του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών. Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, οι 13 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και οι 3 για εμπρησμό κατ εξακολούθηση. Στη μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Φωτιά τα ξημερώματα στο Δασκαλιό Κερατέας: Καταγγελία για εμπρησμό με φωτοβολίδες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: