Χαρδιαλιάς: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» – Τι απαντά για την έλλειψη εναέριων μέσων στην Εύβοια [photos]

Photo Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλά στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών σχετικά με τις πυρκαγιές των τελευταίων 7 ημερών και τη διαχείρισή τους, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ μέσω ΚΥΠΕ




Τη συνολική εικόνα της εξέλιξης των πυρκαγιών έδωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης σε δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν ακόμη 7 μέτωπα εν εξελίξει στη χώρα και απάντησε στην κριτική γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει μιλήσει στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο και δεν υπάρχει χρόνος για αναλύσεις.

«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες»

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης.

Σε σχετικές ερωτήσεις, μίλησε για τη συμμετοχή των εναέριων μέσων στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών και την κριτική που δέχεται ο κρατικός μηχανισμός για απουσία εναέριας βοήθειας σε πληττόμενες περιοχές.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είχαν στη διάθεσή τους 74 μέσα, 73 μετά την πτώση του PZL στη Ζάκυνθο. Από αυτά τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αφορούν σε εναέρια κέντρα συντονιστικά σε μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν κι αυτά στη διαδικασία την επιχειρησιακή της πυροσβεστικής αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Ακόμη, από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, από αυτά τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις – η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις-.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά 20 από αυτά ουσιαστικά είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα PZL στη Ζάκυνθο, στη Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα που είναι στα ακριτικά μας σημεία είναι 20 περιφερειακά, σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα νέο μέτωπο, νέα πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 που απομένουν δεν πετάνε και τα 40 μαζί πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα όλα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις. Ουσιαστικά, 20 απ’ αυτά είναι στον αέρα».

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε στους δημοσιογράφους μία φωτογραφία από τη φωτιά στην Εύβοια, από το συντονιστικό εναέριο μέσο, θέλοντας να εξηγήσει πώς το πέπλου καπνού πάνω από το νησί εμπόδιζε την κατάσβεση των εστιών από αέρος.

«Υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα». Ακόμη επισήμανε ότι προχθές από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δείχνει φωτογραφία από τις φωτιές στην Εύβοια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ μέσω ΚΥΠΕ

«Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι μας. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή της φωτιάς, η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα, για να πετάξουν τα εναέρια χρειάζονται να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, πως θα προσεγγίσουν, πως θα ρίξουν, πως θα φύγουν. Αν δεν πληρείται έστω μία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν είναι εφικτό να πετάξουν», υπογράμμισε.

Παράλληλα επισήμανε ότι από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου είχαν να αντιμετωπίσουν 586 πυρκαγιές. «Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών και ενάρξεις καινούριες που έφτασαν τις 99 μέσα σε μία ημέρα», ανέφερε.

Ο κ. Χαρδαλιάς θέλησε να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται:

«Έχει γίνει συζήτηση για το γεγονός ότι δεν δέχομαι ερωτήσεις. Το έχω επιλέξει όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο.

Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας».

Η ενημέρωση των συντακτών στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ μέσω ΚΥΠΕ

«Η παραίτησή μου βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

O υφυπουργός, αναφερόμενος στη συζήτηση περί ευθυνών, τόνισε πως η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

«Σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Η παραίτησή μου βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα και ότι παραμένει άνθρωπος του καθήκοντος.

«Δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση»σημείωσε και προσέθεσε: «Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση είπε:

«Λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν μαχητές. Και ξέρετε κάτι; Ένα ξέρω. Η χώρα πέρασε από πολλές καταστροφές. Σε αυτή τη μάχη όμως οι απώλειες είναι από τη πλευρά των μαχητών όχι των πολιτών».

«Κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια μαχαιριά στην καρδιά»

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του όταν αναφέρθηκε στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις σφοδρές πυρκαγιές και ειδικότερα στα καμένα σπίτια.

«Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μία μαχαιριά στην καρδιά» τόνισε ο υφυπουργός και συνέχισε:

«Αυτές τις ημέρες δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες τις ημέρες είμασταν εκεί καθοδηγώντας τα ηρωικά παιδιά της πυροσβεστικής της αστυνομία του λιμενικού. Μια μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ».

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μητσοτάκης: Ζητώ συγνώμη για τις αδυναμίες * 500 εκ. ευρώ για Αττική και Εύβοια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: