BBC: Η Ελλάδα υψώνει τείχος στα σύνορα με Τουρκία εν μέσω προειδοποιήσεων για μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στρατηγό Μιχαήλ Καραμαλάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, στον Έβρο, την Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΕΘΑ, STR




Η Ελλάδα έχει κατασκευάσει τείχος μήκους 40 χιλιομέτρων και σύστημα παρακολούθησης στα σύνορα με την Τουρκία εν μέσω ανησυχιών για κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν, μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC News.

“Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, τις πιθανές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε επίσκεψή του στην περιοχή του Έβρου την Παρασκευή.

“Τα σύνορά μας θα παραμείνουν απαραβίαστα”. Οι δηλώσεις του ήλθαν τη στιγμή που η Τουρκία κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη τους για Αφγανούς μετανάστες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) είπε ότι μία απότομη αύξηση των ανθρώπων που φεύγουν από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να αποτελέσει “μία σοβαρή πρόκληση για τον καθένα”.

“Ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και στο Ιράν”, είπε ο κ. Erdogan.

Η γρήγορη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν έχει αφήσει κάποιους να φοβούνται για τις ζωές τους και να επιδιώκουν να δραπετεύσουν από την χώρα, συχνά με οποιοδήποτε μέσο χρειαστεί.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η κρίση έχει δημιουργήσει νέες “πιθανότητες για μεταναστευτικές ροές” στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέφυγαν από τον πόλεμο και την φτώχεια στη Μέση Ανατολή και πέρασαν από την Τουρκία στην ΕΕ, δήλωσε ότι μπορεί νά στείλει πίσω όποιους Αφγανούς φθάνουν παράνομα μέσα στη χώρα.

Από εκείνους που έφθασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης, πολλοί ταξίδεψαν πιο βόρεια μέσω της Ευρώπης, αλλά περίπου 60000 έχουν παραμείνει στη χώρα.

Πέρυσι, η Αθήνα μπλόκαρε προσωρινά τις νέες αιτήσεις ασύλου μετά τη δήλωση του κ. Erdogan ότι η Τουρκία έχει “ανοίξει τις πόρτες” για τους μετανάστες ώστε να ταξιδέψουν στην Ε.Ε..

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει τότε ότι η Ελλάδα είχε αυξήσει “το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας στο μάξιμουμ”, με την ανάπτυξη προσωπικού ασφαλείας στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

ΠΗΓΗ: BBC News – Greece erects fence at Turkey border amid warnings of Afghan migrant surge

Αποκαλυπτήρια Ερντογάν: Θέλει κυβέρνηση Ταλιμπάν και ετοιμάζεται να «συμβάλει» στη δημιουργία των νέων θεσμών, λέει η Χουριέτ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: