Μπάιντεν: Ακλόνητη δέσμευση η απομάκρυνση Αμερικανών και ευάλωτων Αφγανών, ανοικτό να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό. EPA, Ken Cedeno / POOL μέσω ΚΥΠΕ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ακλόνητη δέσμευση» να οδηγήσουν στην ασφάλεια έξω από το Αφγανιστάν τους Αμερικανούς και του ευάλωτους Αφγανούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που οι μαχητές ταλιμπάν απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεύρυναν την «ασφαλή ζώνη» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, αφήνοντας ένα παράθυρο για παράταση της προθεσμίας είπε: «Θα υπάρξουν συζητήσεις, υποθέτω».

«Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα κάνει αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η απομάκρυνση χιλιάδων από την Καμπούλ θα είναι σκληρή και οδυνηρή» και θα ήταν έτσι «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτάξει αεροσκάφη ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών για την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος CRAF, το οποίο θα επιτρέψει στα στρατιωτικά αεροσκάφη να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Συνολικά έχουν επιταχθεί 18 αεροσκάφη των εταιρειών American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines και United Airlines.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα απογειώνονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά θα βοηθούν στην μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν και έχουν φθάσει σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πρόγραμμα CRAF δεν έχει ενεργοποιηθεί παρά δύο φορές κατά το παρελθόν, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (1990-1991) και κατά την εισβολή στο Ιράκ (2002-2003).

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

18 εμπορικά αεροσκάφη επιστρατεύουν οι ΗΠΑ για τον απεγκλωβισμό από Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: