«Αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται»: Με το πάσο της η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα

Fire trucks are displayed on the premises of the Provincial Headquarters of the State Fire Service in Wroclaw, Poland, 07 August 2021. A group of firefighters travels to Greece to help fight fires in Euboea, northeast of Athens and in many places in the southern Peloponnese region. EPA/ALEKSANDER KOZMINSKI POLAND OUT




Αντικείμενο ευλόγου κριτικής έχει γίνει τις τελευταίες η αργοπορημένη ευρωπαϊκή αντίδραση –τη εξαιρέσει αυτής της Γαλλίας– στην πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την πύρινη καταστροφή.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε έχει χθεσινή ημερομηνία, Σάββατο 7ης Αυγούστου.

Και εικονίζει πυροσβεστικά οχήματα, συγκεντρωμένα στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, ενόψει της αναχώρησής τους για Ελλάδα.

EPA/ALEKSANDER KOZMINSKI

Χθες, ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, με μήνυμά του στο twitter, ανακοίνωσε ότι Γερμανία και Πολωνία προσέφεραν 360 πυροσβέστες για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα.

«Η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 9 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 700 διασώστες και 100 οχήματα», τονίζει ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη στείλει βοήθεια στην Ελλάδα, άλλες επτά χώρες της ΕΕ: η Κύπρος, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Κροατία και η Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επιπλέον , μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και την Έσση και κλιμάκιο από τον οργανισμό Τεχνικής Βοήθειας της Γερμανίας θα να συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα επιχειρήσουν, την ώρα αναχώρησής τους και τη διαδρομή τους ήταν έως χθες αντικείμενο συντονισμού με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνει το dpa και αναφέρει ακόμη ότι η Γερμανία προσφέρθηκε να υποστηρίξει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μισθώνοντας ελικόπτερα με την απαιτούμενη χωρητικότητα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η χρήση των ελικοπτέρων θα ζητηθεί από την Ελλάδα, διευκρινίζεται.

Κριτική από την αντιπολίτευση στη Γερμανία

Επισημαίνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είχε μέχρι τώρα αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη διαθέσει πυροσβεστικά ελικόπτερα. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να συμμετάσχει στα μέτρα βοήθειας για την Ελλάδα στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων», δήλωσε στο dpa η Φραντσίσκα Μπράντνερ, υπεύθυνη των Πρασίνων για την ευρωπαϊκή πολιτική και υπενθύμισε ότι οι Πράσινοι ζητούν εδώ και καιρό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να αγοράσει πυροσβεστικό αεροσκάφος για τη Γερμανία, αλλά και για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Μεσοπρόθεσμα, «πρέπει να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και να τον ευθυγραμμίσουμε με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Στο μεταξύ γερμανικά πυροσβεστικά ελικόπτερα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν», προσέθεσε η κυρία Μπράντνερ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

“Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας”: Συμπαράσταση Μακρόν για τις φωτιές με Καναντέρ, πυροσβέστες, διασώστες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: