Σε κλοιό οι ανεμβολίαστοι: Τεστ με δικά τους έξοδα οι εργαζόμενοι * Διορία έως 1/9 στους υγειονομικούς

Το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ




Την υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν με τουλάχιστον μία δόση (ή με το μονοδοσικό εμβόλιο) έως την 1η Σεπτεμβρίου υπενθυμίζει προς τους υγειονομικούς με επιστολή του ο αναπληρωτής Υγείας Βσίλης Κοντοζαμάνης καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινούν οι διαδικασίες υπαγωγής σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τελικό στάδιο κοινοποίησης βρίσκεται η κοινοποίηση της ΚΥΑ δια της οποίας θα καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα προσέρχονται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι μη εμβολιασθέντες εργαζόμενοι από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ για τον κορωνοϊό την εβδομάδα, -μοριακά ή rapid, τα έξοδα για την διενέγεια των οποίων θα βαρύνουν τους ίδιους σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Πρώτο Θέμα.

Ηδη από τις 22 Ιουλίου ο κ. Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει ανάλογες προβλέψεις για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό όπου και εκεί τα έξοδα βαρύνουν τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Οσον αφορά στους υγειονομικούς, στην επιστολή του κ. Κοντιοζαμάνη αναφέρεται:

«Δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές υγείας, προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίεςγια την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ως εκ τούτου (…) προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Η υποχρέωση εμβολιασμού καταλαμβάνει και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, εκτελεί έργο ή προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες και εργασία με φυσική παρουσία, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών.

Το παραπάνω προσωπικό των δομών υγείας πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη προθεσμία.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου που κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με ειδική λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Επί ποινή αναστολής

«Η μη συμμόρφωση του προσωπικού των ανωτέρω φορέων στην υποχρέωση εμβολιασμού έχει ως συνέπεια, στην περίπτωση των φορέων του δημοσίου τομέα, την επιβολή σε κάθε μη συμμορφούμενο εργαζόμενο του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας», αναφέρει η επιστολή, η οποία καλεί τους αρμοδίους να ολοκληρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αναπλήρωση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή.

Aκολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Εντυπωσιακό βίντεο με τους «καταδρομείς» της Πυροσβεστικής: Πληρώματα «Helitack» επιχειρούν σε δυσπρόσιτα σημεία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: