Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων [photos]

File photo epa09428816 Φρουρός των Ταλιμπάν στέκεται έξω από το γραφείο εκπροσώπου τους στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, στις 25 Αυγούστου 2021. EPA/AKHTER GULFAM μέσω ΚΥΠΕ




Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπως ανέφερε πηγή του αμερικανικού Πενταγώνου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει σαφείς πληροφορίες για το αν υπάρχουν τυχόν θύματα.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την έκρηξη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν βρισκόταν σε μια συνεδρίαση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και συζητούσαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όταν πληροφορήθηκαν για την έκρηξη, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Αναφορές για τραυματίες

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει εικόνες στο διαδίκτυο από το σημείο της έκρηξης, οι οποίες δείχνουν ανθρώπους να μεταφέρουν με καρότσια τραυματίες.

Σύμφωνα με αναφορές στα social media, η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν.

Αργά χθες το βράδυ ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι είχε προειδοποιήσει ότι σύμφωνα με «πάρα πολύ αξιόπιστες πληροφορίες» από τις μυστικές υπηρεσίες υπήρχε πολύ σοβαρός φόβος για επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τι έγινε με ιταλικό αεροσκάφος

Εν τω μεταξύ πυρά εναντίον ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 φέρεται να εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς έφευγε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας.

Το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές κατά το συμβάν, πρόσθεσε η πηγή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ιταλίδα δημοσιογράφος δήλωσε στο Sky 24 TG πως επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με 98 Αφγανούς αμάχους όταν φάνηκε πως το αεροσκάφος τίθεται στο στόχαστρο από πυρά πολυβόλου.

«Ο πιλότος αντέδρασε αμέσως και έκανε ελιγμούς προκειμένου να μην χτυπηθεί το αεροσκάφος μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ. Υπήρξε κάποιος πανικός», δήλωσε η δημοσιογράφος.

Οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα πυρά δεν είχαν στόχο το ιταλικό αεροσκάφος στην Καμπούλ αλλά μάλλον στόχος ήταν να διαλυθεί το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Την εκτίμηση επιβεβαίωσαν νεότερες αναφορές ότι αφγανικές δυνάμεις πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και όχι εναντίον του ιταλικού μεταγωγικού αεροσκάφους που αναχωρούσε εκείνη την ώρα.

Η δήλωση ανήκει σε κυβερνητική πηγή, επικαλούμενη εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για το συμβάν.

ΕΕ: Έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για τις 31 Αυγούστου

Άλυτο γρίφο για τη διεθνή διπλωματία συνεχίζει να αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν, μετά την προέλαση των Ταλιμπάν και την ουσιαστική επάνοδό τους στην εξουσία.

Σε αυτό το κλίμα η σλοβενική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε για την Τρίτη, 31 Αυγούστου έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αφιερωμένο στην κατάσταση στην ασιατική χώρα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (Coreper), η οποία θα συνεχιστεί και αύριο. «Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η απάντηση της ΕΕ σε μια πιθανή απειλή μετανάστευσης και ασφάλειας», ανέφερε η ανακοίνωση της σλοβενικής προεδρίας για την έκτακτη συνεδρίαση της Coreper.

Ερίκ Μαμέρ: Να βοηθήσουμε γυναίκες, παιδιά και ακτιβιστές

Τους 400 ξεπερνά ο αριθμός των Αφγανών και των οικογενειών τους που εργάζονταν για την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Καμπούλ και έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι προσπάθειες εκκένωσης συνεχίζονται «γιατί υπάρχουν πολίτες που χρειάζεται και πρέπει να φύγουν». Όπως εξήγησε ωστόσο, «για επιχειρησιακούς λόγους και λόγους ασφαλείας» δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της ΕΕ είναι ότι έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται ιδιαίτερα σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν. Αυτοί είναι, όπως η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν έχει πει, για παράδειγμα ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες δικαστές και δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μορφωμένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Γι’ αυτές τις ομάδες το μήνυμα είναι ότι η ΕΕ καλεί τα κράτη-μέλη να προσφέρουν νόμιμες οδούς, ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη για να μπορούν να έρθουν».

Ο Ερίκ Μαμέρ προσέθεσε ότι «μιλώντας πιο γενικά, η θέση είναι ότι πρέπει να εργαστούμε με χώρες στην περιοχή για τα εκατομμύρια των Αφγανών που έχουν εκτοπιστεί από τις δεκαετίες διαμάχης στο Αφγανιστάν. Υπάρχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και επίσης εκατομμύρια σε γειτονικές χώρες. Θέλουμε να εργαστούμε με τις χώρες για να διαβεβαιώσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι τελικά μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια».

Η Ρωσία θα μελετήσει τις ενέργειες των Ταλιμπάν πριν τους αναγνωρίσει

Η Ρωσία από την πλευρά της δεν έχει προσδιορίσει την στάση της απέναντι στους Ταλιμπάν και θα δει πώς θα αντιμετωπίσουν τον αφγανικό λαό και τους Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν και παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις. Θεωρεί επίσης ότι «η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δηλαδή η ντε φάκτο ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και το γεγονός ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας της χώρας, είναι μια τετελεσμένη διαδικασία».

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα παρακολουθεί τις περαιτέρω ενέργειες των Ταλιμπάν στον τομέα της διασφάλισης της τάξης, της ασφάλειας των Αφγανών πολιτών και των Ρώσων διπλωματών. «Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η προτεραιότητα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «αρχικά πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει στην πραγματικότητα αυτή η τετελεσμένη επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».

Η Μόσχα ενδιαφέρεται επίσης για την ειρήνη και την σταθερότητα στο Αφγανιστάν και θα συνεχίσει τις επαφές με την Ουάσιγκτον για ζητήματα που ανακύπτουν εκεί, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει επιτέλους ο λαός του Αφγανιστάν την ηρεμία και την ασφάλεια, ώστε να σταματήσουν από το Αφγανιστάν να ρέουν ποταμοί και θάλασσες οπιούχων ναρκωτικών, που στέλνονται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση αναμφισβήτητα απαιτεί ανταλλαγή απόψεων, ανταλλαγή πληροφοριών και φυσικά και για αυτό τον λόγο, είναι πολύ πιθανόν ότι τέτοιου είδους επαφές θα συνεχισθούν».

Τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν χθες με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Ρώσους πολίτες και πολίτες άλλων χωρών από την Καμπούλ στην Ρωσία, ενώ την ίδια στιγμή η Μόσχα ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια με την συμμετοχή αρμάτων μάχης στο γειτονικό Τατζικιστάν.

Στο μεταξύ, το Τατζικιστάν που είναι σύμμαχος της Ρωσίας και βόρειος γείτονας του Αφγανιστάν, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ρώσος πρέσβης: Περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις απομακρύνσεις πολιτών από στρατιωτικούς των ΗΠΑ

Περίπου 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από την έναρξη της απομάκρυνσης πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζιρνόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».

«Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί χάος, οι Αμερικανοί εκεί στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα. Είχαν θύματα, περίπου 50 απλοί άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

ΗΠΑ: Η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί έως την 31η Αυγούστου

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν «μέχρι το τέλος της αποστολής» των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, διαψεύδοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να ολοκληρωθούν «εντός 36 ωρών».

«Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέχρι το τέλος της αποστολής», έγραψε στο Τwitter ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την Καμπούλ δεν θα τελειώσουν εντός 36 ωρών», δήλωσε.

Η ανάρτηση αυτή έγινε πριν από τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που εγγυώνται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως την Τρίτη, καταληκτική ημερομηνία της πλήρους αποχώρησής τους την οποία όρισε και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Η αποχώρηση, για να ολοκληρωθεί μέχρι τότε, θα έπρεπε να αρχίσει νωρίτερα, και καθίσταται πλέον πιο περίπλοκος ο απεγκλωβισμός ξένων και Αφγανών που πιστεύεται ότι κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Ο ρυθμός των αναχωρήσεων, που δεν είχε σταματήσει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, άρχισε να επιβραδύνεται.

Σύμφωνα με απολογισμό του Λευκού Οίκου το πρωί της Πέμπτης, 13.400 άνθρωποι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες (5.100 με 17 αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα και 8.300 με 74 αεροσκάφη του συνασπισμού). Από την έναρξη της αερογέφυρας στις 14 Αυγούστου, οι ΗΠΑ συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό σχεδόν 95.700 ανθρώπων.

Πολλές χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επίκειται το τέλος των δικών τους επιχειρήσεων. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, σταμάτησαν ήδη τις επιχειρήσεις τους για τον απεγκλωβισμό πολιτών τους και Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις τους.

Η Μόσχα απομάκρυνε 360 Ρώσους υπηκόους από το Αφγανιστάν

Η Ρωσία εν τω μεταξύ απομάκρυνε χθες περισσότερους από 360 Αφγανούς με ρωσική υπηκοότητα από το Αφγανιστάν, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Ρώσο πρεσβευτή στην χώρα, Ντμίτρι Σμιρνόφ.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται περίπου 100 Ρώσοι πολίτες οι οποίοι επέλεξαν μέχρι στιγμής να παραμείνουν εκεί, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον Ρώσο πρεσβευτή.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η απομάκρυνση Ρώσων πολιτών και πολιτών της Λευκορωσίας, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν από το Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με την συνδρομή των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ.

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος εμποδίζει τις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ

Ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος επιθέσεων από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δυσκολεύει όλο και περισσότερο τις προσπάθειες απομάκρυνσης εκεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Το «Φόρεϊν Όφις συνέστησε στη διάρκεια της νύχτας στους ανθρώπους στην Καμπούλ να μην έρχονται πλέον στο αεροδρόμιο μόνοι τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βερολίνο και πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να φθάσουν στο αεροδρόμιο άνθρωποι για να φύγουν από τη χώρα.

Ο γερμανικός στρατός έχει μεταφέρει με αερογέφυρα τουλάχιστον 5.200 ανθρώπους από την Καμπούλ μέχρι τώρα, περιλαμβανομένων 4.200 Αφγανών και 505 Γερμανών, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να θέσει τέλος σήμερα στις πτήσεις απομάκρυνσης, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Καναδάς: Τελείωσαν οι προσπάθειες απομάκρυνσης Καναδών και Αφγανών πολιτών από την Καμπούλ

Οι καναδικές δυνάμεις στην Καμπούλ τερμάτισαν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν Καναδούς και Αφγανούς νωρίτερα σήμερα, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο ασκών χρέη επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατηγός Γουέιν Άιρ.

«Μείναμε στο Αφγανιστάν όσο περισσότερο μπορούσαμε… μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε μείνει περισσότερο και να τους είχαμε σώσει όλους», δήλωσε ο Άιρ σε συνέντευξη Τύπου. «Το ότι δεν μπορέσαμε είναι πραγματικά λυπηρό, αλλά οι συνθήκες επί του εδάφους επιδεινώθηκαν ραγδαία».

Ο Άιρ είπε πως ο Καναδάς απομάκρυνε ή διευκόλυνε την απομάκρυνση περίπου 3.700 Καναδών και Αφγανών πολιτών.

Ο Καναδάς δεν είχε σημαντική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν για επτά χρόνια.

Ο Άιρ είπε πως η αποστολή απομάκρυνσης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και αντιμετώπισε «σημαντικές και δυναμικές απειλές». «Καθ΄όλη τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχαν φήμες για πολλές επικείμενες επιθέσεις».

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι θα τηρήσουν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της αποχώρησής τους από το Αφγανιστάν, και σήμερα κάλεσαν τους Αφγανούς να φύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, επικαλούμενες απειλή επίθεσης μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πληροφορίες από ΕΡΤ και Reuters-AFP-TASS μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Που (να) βρίσκεται σήμερα το κορίτσι με τα πράσινα μάτια – σύμβολο του Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: