Βρώσιμο εμβόλιο κατά του covid ετοιμάζει η ομάδα iGem του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΟΙ φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποτελούν την ερευνητική ομάδα iGem. Φωτογραφία via facebook iGemCrete/photos




Βρώσιμο εμβόλιο για τον covid-19. Η είδηση είναι εντυπωσιακή ειδικότερα όταν πρόκειται για μια ερευνητική ομάδα που αποτελείται από φοιτητές.

iGem Crete είναι το όνομα της ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχει αυτό τον στόχο και το μότο της είναι «Μια ομάδα. Ένα όραμα. Ένας στόχος».

Στη δε αυτοπαρουσίασή τους σημειώνουν: «Καλώς ήρθατε στo iGEM Crete 2021!Εκεί που η συνθετική βιολογία συναντάει την δημιουργικότητα, σας προσκαλούμε να γίνεται κοινωνοί στο ταξίδι μας.»

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο project που όλοι αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα και την κρισιμότητά του επισημαίνουν:

«Βιώνοντας την πανδημία και βλέποντας πόσο ο ιός SARS-CoV-2 έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, αναρωτηθήκαμε κι εμείς πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε σε αυτή την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας μας, διαβάσαμε πολλά άρθρα που επεσήμαναν τα χαμηλά ποσοστά και τη διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά που μας εξέπληξαν ιδιαίτερα! Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει χώρες που δεν μπορούν να κάνουν εμβόλια στο άμεσο μέλλον. Μετά από πολύ σκέψη αποφασίσαμε να αναπτύξουμε ένα βρώσιμο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2.»

«Ως iGem Crete, με το project μας, με όνομα vaccinated έχουμε σαν κύριο στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που θα έχει ένα βρώσιμο εμβόλιο έναντι στον κορωναϊό και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε βάσει σχεδίου μέχρι το Νοέμβριο που θα μας αξιολογήσει μια κριτική επιτροπή του διαγωνισμού», δήλωσε στην ΕΡΤ η Μαρία – Θεοδώρα Βυτιάδου, Φοιτήτρια Βιολογίας, αρχηγός της επιστημονικής ομάδας iGEM.

Τα μέλη της ομάδας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που θα λάβουν μέρος σε έναν διεθνή διαγωνισμό μίλησαν στην εκπομπή «Από τις Έξι» για την πρωτοποριακή τους ιδέα, να παράξουν ένα βρώσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, βλέποντας την χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά.

Σχολιάζοντας το πώς προέκυψε η σκέψη για τη δημιουργία βρώσιμου εμβολίου κατά του SARS-Cov-2, ο Σωτήρης Μαρίνος, φοιτητής Βιολογίας και μέλος της ομάδας, είπε:

«Η ιδέα των βρώσιμων εμβολίων υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει δοκιμαστεί στην ηπατίτιδα Β, με επιτυχία. Το έαν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία ή το πόσο περισσότερα πλεονεκτήματα από τα παραδοσιακά εμβόλια δεν μπορούμε να το κρίνουμε προς το παρόν», δήλωσε το μέλος της ομάδας.

HJ με πληροφορίες και από ertnews.gr

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ο Έλον Μάσκ χειροκρότησε το Tweet του επικεφαλής της Roskosmos: Oi Ρώσοι μεγιστάνες να δαπανήσουν για το Διάστημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: