Στην ψεκασμένη διαδήλωση πήγαν χιλιάδες, για την Αμμόχωστο πολύ λίγοι: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από την Κύπρο

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας του Δήμου Αμμοχώστου με τίτλο «Είμαστε Αμμόχωστος», στη Δερύνεια. Ελληνοκύπριος πολίτης της κατεχομενης Αμμοχώστου ατενίζει τη νεκρή πόλη. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Πριν ασχοληθούμε με την παράνομη επίσκεψη, στην κατεχόμενη Κύπρο, του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα ήθελα να κάνω μία διαπίστωση, που με ενόχλησε πολύ:

Την Κυριακή στη Λευκωσία, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, εμφανίστηκαν χιλιάδες ψεκασμένοι άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά  με την πανδημία… Ήταν φρικτό το θέαμα. Και πιο φρικτή η επίθεση εναντίον του καναλιού Σίγμα.

Για την κατεχόμενη Αμμόχωστο που απειλεί να ανοίξει ο εθνικιστής ηγέτης της Τουρκίας, δεν εμφανίστηκαν όσοι έπρεπε στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δερύνεια. Περίμενα ότι θα συμμετείχαν πολλές χιλιάδες. Και αυτή είναι η μεγάλη τραγωδία της Κύπρου. Βρίσκεται ο Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, και αντί να σειστεί όλο το νησί από τις διαδηλώσει των Ελληνοκυπρίων πολιτών, προτίμησαν προφανώς τις …παραλίες!

Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε, μεταξύ των άλλων και τα εξής:

Σε ότι αφορά τον Ερντογάν και την προσκλητική παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο:

Μέχρι της στιγμής δεν γνωρίζουμε αν θα πάει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ούτε τι είδους ανακοινώσεις θα κάνει. Υποθετικά και γνωρίζοντας τον Ερντογάν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα επισκεφθεί την πόλη, θα κάνει και ανακοινώσεις για το μέλλον της πόλης. Διότι έχει εκτεθεί και στο κοινό του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που επισκέφθηκαν την πόλη τις τελευταίες 48 ώρες όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του. Έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Άρα θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνει η ανακοίνωση για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης.

Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου αναμένουν ότι αυτό το άνοιγμα θα συνοδευτεί και από πρόσκληση, τρόπος του λέγειν, για να επιστρέψουν στην πόλη τους, υπό τουρκική διοίκηση βεβαίως.

Πόσοι θα αποδεχθούν την πρόσκληση δεν το γνωρίζουμε. Αλλά όπως σημειώσαμε και χθες, αυτό -αν συμβεί- θα είναι ένα σοβαρό κτύπημα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από χθες, με την ομιλία στην παράνομη ψευτο-Βουλή, το ψευδοκράτος ελέγχεται πλήρως από την Άγκυρα. Όχι ότι δεν ελεγχόταν μέχρι τώρα. Αλλά η Τουρκία και το ψευδοκράτος “παντρεύονται” και επίσημα. Η κατεχόμενη Κύπρος θα είναι μία στρατοκρατούμενη περιοχή -ακόμα περισσότερο και από πριν- και μέσω των κατεχομένων θα επιχειρήσει ο Ερντογάν να ασκήσει στρατιωτικό έλεγχο και στην ανατολική Μεσόγειο με το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς το Ισραήλ.

Διότι η βάση των drones στο Λευκόνοικο και η δημιουργία της ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, αλλά και άλλες στρατιωτικές κινήσεις δεν αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Στρατιωτικά η Τουρκία μπορεί να ελέγξει όλη την Κύπρο χωρίς αυτές τις βάσεις. Άρα όλα όσα θα γίνουν -και εννοώ τις όποιες ανακοινώσεις αποφασίσει να κάνει- δεν θα αφορούν την Κύπρο, αλλά θα χρησιμοποιηθεί το νησί για άλλους σκοπούς.

Σε ότι αφορά τους Αμερικανούς, συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, όπως τις περιγράψαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Εάν ο Ερντογάν δεν πάει στην Αμμόχωστο και εάν δεν κάνει ανακοινώσεις για την πόλη, αυτό σημαίνει ότι εισακούστηκαν οι Αμερικανοί. Σημαίνει και κάτι άλλο. Ότι πάμε ολοταχώς σε πορεία βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εάν όμως απορρίψει τις παραινέσεις των Αμερικανών, σημαίνει ότι ο άνθρωπος πραγματικά ετοιμάζεται για μεγάλες ρήξεις.

Η ανταπόκριση του αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Υπάρχει περίπτωση να ακούσει ο Ερντογάν αυτούς που του ζητούν να μην πάει στην Αμμόχωστο; Χλωμό…. Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: