FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται με τον Τουρκοκύπριο κ. Ersin Tatar το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ). Σταύρος Ιωαννίδης, ΡΙΟ
Μερίδα του τουρκικού Τύπου δημοσιεύει δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ότι απάντησε θετικά στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη σε ανεπίσημο δείπνο «που δεν θα είναι στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό».
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ατμόσφαιρα επαφών διαβούλευσης για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Κύπρου, σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη μορφή «4+1», με τη συμμετοχή της Τουρκίας, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να καθίσει στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς και τόνισε ότι μετέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ πως το θέμα της ομοσπονδίας είναι παρελθόν, έχει εξαντληθεί και δεν θα γίνει αποδεκτό, ωστόσο δεν θα διακόψει την επικοινωνία με την άλλη πλευρά.
Σχετικά ρεπορτάζ καταγράφονται στις εφημερίδες Aydinlik, Turkiye, Milat, Yeni Birlik, καθώς και στον τουρκοκυπριακό Τύπο.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει στο Κυπριακό είναι πλέον προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη λύση πέρα από τη λύση των δύο κρατών, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς.
Σε συνέντευξη Τύπου με την έναρξη των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο κ. Κουρτουλμούς είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος ότι «στις 24 Ιουλίου γιορτάσαμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση της τδβκ». «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο τουρκοκυπριακός λαός έκανε κάθε είδους θυσίες και προέβαλε βούληση για να ζήσουν μαζί», πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που αποδέχθηκε το σχέδιο Αναν και η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που το απέρριψε και ανταμείφθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ η τουρκοκυπριακή τιμωρήθηκε. Ως εκ τούτου, η Δύση, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργούσε πάντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους Τουρκοκύπριους».
Ο κ. Κουρτουλμούς είπε ότι «τώρα, στο σημείο που έχουμε φτάσει, είναι πλέον προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη λύση πέρα από τη λύση των δύο κρατών».
Στην Κύπρο, υποστήριξε, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πρακτικά και de facto δύο κράτη, το τουρκικό κράτος στη βόρεια Κύπρο και το νότιο τμήμα της Κύπρου. Μπορεί να υπάρχουν καλές σχέσεις, διαπραγματεύσεις κ.λπ. μεταξύ αυτών των δύο κρατών για κοινά συμφέροντα, αλλά πλέον είναι προφανές ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί αγνοώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αγνοώντας τα δύο κράτη. Εμείς αυτό συνεχίζουμε να το εκφράζουμε σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Μανδαλίδης και ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE