Στη Γαλλία φοβούνται “παρεμβάσεις” στις Προεδρικές από Ρώσους, Κινέζους και Τούρκους: Υπέρ των λαϊκιστών

File photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. EPA, IAN LANGSDON




Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται αύξηση των διαδικτυακών επιθέσεων κατά των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, εξ ου και η δημιουργία της Viginum, εθνικής υπηρεσίας κατά της χειραγώγησης πληροφοριών από το εξωτερικό, η οποία θα λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro(κείμενο) Wally Bordas, η ύπαρξή της, που επισημοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Jean Castex μέσω διατάγματος, ανακοινώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες από τον Stéphane Bouillon, Γενικό Γραμματέα Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (SGDSN).

«Υπάρχει ένας μεγάλος φόβος των φιλελεύθερων πολιτικών ελίτ, που φοβούνται ρωσικούς, κινέζικους, τουρκικούς ή ιρανικούς ελιγμούς υπέρ των λαϊκιστών υποψηφίων», αναφέρει ο François-Bernard Huyghe, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (ΊRIS) και ειδικός σε θέματα κυβερνοχώρου.

Η μνήμη των «Macron Leaks», κατά την διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2017, αλλά και οι κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση κατά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016 και κατά τη διάρκεια του Brexit, διαδραμάτισαν ρόλο στην δημιουργία αυτής της δομής.

Πριν από την αντιμετώπιση της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, η εν λόγω  δομή θα παρακολουθήσει τις εκλογές στη Γερμανία και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας, για να δει εάν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, ενώ θα συνεργαστεί με το Ανώτερο Συμβούλιο Οπτικοακουστικών Θεμάτων (CSA) και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι δημοσιογράφοι καθώς και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών δικτύων θα εκπροσωπούνται σε μια επιτροπή δεοντολογίας και επιστημονικής επιτροπής.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, (κείμενο) Wally Bordas – Présidentielle 2022: une agence contre les ingérences étrangères

Το δίκτυο του Ερντογάν στη Γερμανία είναι επικίνδυνο: Αλλά το Βερολίνο δεν βλέπει την πραγματική απειλή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: