Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας αφορά όλους: Σοκαρισμένοι οι επιστήμονες από την καταστροφή στη Γερμανία

Αποψη του χωριού Schuld στην περιοχή του Αρβάιλερ. EPA/SASCHA STEINBACH




Στους 93 έφθασε, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία, ενώ περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. «Ο φόβος μας είναι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κόμπλεντς.

Συνολικά οι θάνατοι στην Ευρώπη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έφθασαν τους 108.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΒΚΚ) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 23 πόλεις και χωριά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, δρόμους και γέφυρες να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού.

Η σιδηροδρομική συγκοινωνία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία του δικτύου στην ευρύτερη δυτική Γερμανία και οι αρχές απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας, να μην επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την εκκένωση τροφίμων γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης, ωστόσο ήδη εννέα άτομα από τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλά ακόμη αγνοούνται. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, αφήνει ελπίδες ότι πολλοί από τους αγνοούμενους είναι σώοι, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία» και τόνισε την ανάγκη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί να αντιμετωπιστούν «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία», με στήριξη κυρίως των τοπικών κοινοτήτων. Επιπλέον επισήμανε ότι «η κακοκαιρία δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει και στη Γερμανία», καθώς, όπως είπε, «είδαμε ιστορικά μεγάλες ποσότητες νερού».

Οι αντιδράσεις του γερμανικού Τύπου: Κατστροφή με ανθρώπινη υπογραφή

«Πρόκειται και για μια καταστροφή που σχετίζεται αναμφίβολα με την κλιματική αλλαγή.Όσοι κάνουν λόγο για τυχαίο ακραίο καιρικό φαινόμενο και χωρίς προηγούμενο φυσική καταστροφή αγνοούν καθοριστικά επιστημονικά στοιχεία και πρόσφατες έρευνες: Με άλλα λόγια τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και αύξησης ακραίων καιρικών φαινομένων», σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Καταστροφή με ανθρώπινη υπογραφή».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Θα ήταν φυσικά πρόωρο να αποδώσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του βαρομετρικού χαμηλού Μπερντ αποκλειστικά και μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τους νόμους της θερμοδυναμικής, οι οποίοι διέπουν τη φύση, το κλίμα και τον καιρό. Κάθε επιπλέον βαθμός στη θερμοκρασία του πλανήτη επιταχύνει τον κύκλο του νερού. Δηλαδή: Υψηλότερη θερμοκρασία κατά ένα βαθμό συνεπάγεται για την ατμόσφαιρα σχεδόν 7% περισσότερο νερό, το οποίο θα μετατραπεί σε βροχή. Δεν μπορούμε πια να αρνούμαστε την πικρή αλήθεια, στην οποία καταλήγουν οι επιστημονικές έρευνες. Οι μεγάλες καταστροφές στη δυτική Γερμανία φέρουν και τη δική μας υπογραφή. Είναι αδύνατο να ξεγελάσουμε τη φυσική και τους νόμους της Φύσης».

Taz: «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά»

«Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής Γερμανίας. Το μέγεθος των ζημιών παραμένει ακόμα άγνωστο», γράφει η taz με τίτλο «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως παλιά». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Ένα είναι ωστόσο ήδη σαφές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια πρόκληση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ανθρωπότητα. Είναι σωστό και απαραίτητο η Γερμανία να συμβάλει σε αυτή τη προσπάθεια και να περιορίσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων. Τους μεγάλους στόχους τους πετυχαίνεις ωστόσο μόνο όταν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου».

Σοκαρισμένοι οι επιστήμονες

H ένταση και η κλίμακα των καταστροφών έχουν σοκάρει τους επιστήμονες που ασχολούνται με τα κλιματικά φαινόμενα, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, καθώς δεν περίμεναν να σπάσουν τόσο συντριπτικά διάφορα καταγεγραμμένα ρεκόρ βροχόπτωσης και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε τόσο εκτεταμένο χώρο.

Δύο μόλις εβδομάδες μετά τον θανατηφόρο καύσωνα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τις θερμοκρασίες των 49.6 βαθμών, τα γεγονότα στην κεντρική Ευρώπη -σημειώνεται ότι πέραν της Γερμανίας έχει πληγεί και το Βέλγιο αυξάνουν τους φόβους των επιστημόνων ότι η κλιματική διαταραχή καθιστά τον ακραίο καιρό ακόμη χειρότερο από ό,τι έχει προβλεφθεί.

Τμήματα του κρατιδίου της Ρηνανίας – Παλατινάτου και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δέχθηκαν 158 λίτρα ύδατος ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα 48 ώρες, σε μία περιοχή που συνήθως δέχεται 80 λίτρα ολόκληρο τον Ιούλιο.

Συνολικά έσπασαν πάνω από 10 μετεωρολογικά ρεκόρ στην ευρύτερη περιοχή.

«Έχω εκπλαγεί από το πόσο περισσότερα πήγαν τα νούμερα από τις προηγούμενες επιδόσεις», λέει ο Dieter Gerten, καθηγητής παγκόσμια κλιματικής αλλαγής στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ. «Φαίνεται ότι όχι απλά βρισκόμαστε πάνω από το κανονικό αλλά βρισκόμαστε σε πεδία που δεν είχαμε προβλέψει σε όρους ταχύτητας και έκτασης όπου συμβαίνουν τα φαινόμενα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, DW, Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Προς μία απέραντη τραγωδία η Γερμανία; Τουλάχιστον 1300 οι αγνοούμενοι σε περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου μετά τις πλημμύρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: