Σκληρά αντέδρασαν εναντίον της Σπέχαρ το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ: Ο ΟΗΕ νίπτει τας χείρας του για την κατοχή της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κα Elizabeth Spehar. ΓΤΠ, Α. ΑΝΤΡΕΟΥ




Η δήλωση της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μετά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εντείνει τις ανησυχίες που έχουμε διατυπώσει ως Δημοκρατικό Κόμμα, για την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» και του «τετραγωνισμού του κύκλου» που χαρακτηρίζει πλέον την στάση του ΟΗΕ, την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα κλιμακώνονται.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), απαντώντας στην απαράδεκτη δήλωση της κ. Σπέχαρ μετά τη συνάντηση της στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον κ. Αναστασιάδη. Αναφέρει στη δήλωσή του:

Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο όχι επειδή τα μέρη δεν το επιλύουν αλλά εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας.

Επομένως είναι απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ νίπτουν τας χείρας τους την ίδια ώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του ίδιου του Οργανισμού, προωθεί απροκάλυπτα λύση δύο κρατών, παραβιάζει την ΑΟΖ της Κ.Δ. και υλοποιεί τους επεκτατικούς και παράνομους της σχεδιασμούς στην Αμμόχωστο.

Με αυτό τον τρόπο, δυστυχώς η Τουρκία αποθρασύνεται ακόμη περισσότερο και αφήνεται χωρίς καμία συνέπεια να αλωνίζει εις βάρος της Κ.Δ. και του κυπριακού λαού προωθώντας τα δικά της συμφέροντα.

Εξάλλου, στη δική της ανακοίνωση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, σημειώνει:

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι να λειτουργούν ως διαιτητής αλλά να προωθήσουν την εφαρμογή του καταστατικού χάρτη, των αποφάσεων και ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ και την δήλωση της κ. Σπέχαρ, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι να λειτουργούν ως διαιτητής ανάμεσα στην κατοχική δύναμη και την κατεχόμενη Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να προωθήσουν με αξιοπιστία την εφαρμογή του καταστατικού χάρτη, των αποφάσεων και ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού.

Η Σπέχαρ χαρακτήρισε καλή και χρήσιμη η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Καλή και χρήσιμη ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο Πρόεδρος δέχθηκε την κ. Σπέχαρ σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Σπέχαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση ήταν καλή και χρήσιμη και πραγματοποιήθηκε ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 21 Ιουλίου για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους των ΗΕ για το Κυπριακό.

Σημείωσε ακόμα ότι θα προβεί σε ενημέρωση προς τα κράτη που συμβάλλουν με αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσθέτοντας ότι θα έχει επαφές και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Προς τον σκοπό αυτό», είπε, «ήδη έχω επισκεφθεί τη Μόσχα».

Αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο διήμερο, η κ. Σπέχαρ εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλους τους Κύπριους και κυρίως τους επηρεαζόμενους, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να παρέχουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Τέλος, ερωτηθείσα αν ένας από τους λόγους που το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι και η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών για ίσες αποστάσεις, μεταξύ της κατοχικής δύναμης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Σπέχαρ είπε ότι «εναπόκειται στα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό και τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν».

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με τον νέο γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: