Σε εγρήγορση οι αρχές στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Κύπρο: Τα νέα είναι καλά, αναφέρει η κυβέρνηση

File photo: Ελικόπτερο μετέχει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό. ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΚΥΠΕ




Στο μέτωπο των πυρκαγιών οι Υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση με τα νέα να είναι καλά, αναφέρει, σε ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

«Στο μέτωπο των πυρκαγιών οι Υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση με τα νέα να είναι καλά. Προτεραιότητα μας πλέον η αποκατάσταση των ζημιών και η άμεση στήριξη των πληγέντων», γράφει στο tweet του ο κ. Πελεκάνος.

Σημειώνεται ότι υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κοτσιάτη της επαρχίας Λευκωσίας. Η πυρκαγιά κατέκαψε έκταση στην οποία υπήρχαν σκουπίδια, σπαρτά και ξερά καλάμια.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέβαλαν 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.

Η Αστυνομία για τον εντοπισμό των 4 απανθρακωμένων σορών στην περιοχή της πυρκαγιάς στην ορεινή Λάρνακας

Τέσσερις απανθρακωμένοι σοροί εντοπίστηκαν χθες το πρωί, στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Οδού της ορεινής Λάρνακας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας αναφέρεται ότι τέσσερις απανθρακωμένες ανθρώπινες σοροί εντοπίστηκαν το πρωί, σε περιοχή κοντά στο χωριό Οδού. Οι σοροί εντοπίστηκαν από ομάδα διάσωσης, που επιχειρούσε στην περιοχή, για εντοπισμό τεσσάρων προσώπων που αγνοούνται μετά το ξέσπασμα της μεγάλης πυρκαγιάς στην ορεινή περιοχή Λάρνακας.

Οι τέσσερις σοροί εντοπίστηκαν γύρω στις 9 χθες το πρωί σήμερα, σε δύσβατη βουνοπλαγιά, στην τοποθεσία «Γούλα», έδαφος του χωριού Οδού, της επαρχίας Λάρνακας, περιοχή που έχει πληγεί από τη φωτιά που ξέσπασε την ευρύτερη περιοχή χθες.

Ο εντοπισμός των σορών έγινε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης που στήθηκε από χθες, με τη συμμετοχή μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και εθελοντών πολιτών, ύστερα από πληροφορία που δόθηκε ότι τέσσερα άτομα αγνοούνται που διέμεναν στην περιοχή της πυρκαγιάς

Σχετική καταγγελία έγινε στην Αστυνομία, χθες βράδυ, από τον εργοδότη των τεσσάρων αγνοούμενων προσώπων. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα τέσσερα πρόσωπα, ηλικίας 39, 36, 23 και 22 ετών, τα οποία εργάζονταν και διέμεναν σε αγροτικό υποστατικό στην τοποθεσία «Παλιάμπελα», περιοχή του χωριού Οδού, από τις πέντε χθες το απόγευμα, δεν ανταποκρίνονται στις τηλεφωνικές κλήσεις του εργοδότη τους.

Σύμφωνα πάντα με τον εργοδότη των τεσσάρων, λίγα λεπτά πριν τις 5 χθες το απόγευμα, είχαν επικοινωνήσει μαζί του και του ανέφεραν ότι θα έφευγαν από το υποστατικό τους, με συγκεκριμένο αυτοκίνητο, λόγω της φωτιάς που πλησίαζε επικίνδυνα.

Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε από περίπολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, γύρω στις 8 χθες βράδυ να φλέγεται σε χαράδρα στην περιοχή «Γούλα», χωρίς να υπάρχει σε αυτό οποιοδήποτε πρόσωπο.

Ωστόσο η επιχείρηση διάσωσης, διακόπηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και επανήρχισε νωρίς χθες το πρωί, όταν γύρω στις εννέα ομάδα διάσωσης εντόπισε τέσσερις απανθρακωμένες σορούς, σε απόσταση 500 μέτρων περίπου, από το σημείο όπου βρέθηκε χθες βράδυ το αυτοκίνητο.

Λόγω της κατάστασης των τεσσάρων σορών, δεν κατέστη δυνατόν να αναγνωριστούν.

Η σκηνή αποκλείστηκε από την Αστυνομία και διενεργήθηκαν εξετάσεις.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως οι σοροί των τεσσάρων μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου αναμένεται να διενεργηθούν οι νενομισμένες νεκροτομές σε μεταγενέστερο στάδιο, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου τους.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Λάρνακας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Άρχισε το πρωί και ολοκληρώθηκε το απόγευμα η καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι κοινότητες από την καταστροφική πυρκαγιά και αύριο θα υποβληθεί η εκτίμηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε ο Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον κ.Αλεξάνδρου, στην επαρχία Λεμεσού έχουν υποστεί ζημιές 20 κατοικίες, δυο επαγγελματικά υποστατικά, αριθμός ιδιωτικών αυτοκινήτων και δυο μοτοσυκλέτες, ενώ δεν απέκλεισε ο αριθμός αυτός να διαφοροποιηθεί ελαφρώς μέχρι αύριο, σε περίπτωση που απουσιάζουν επηρεαζόμενοι και δεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές τους.

«Αύριο (σήμερα) θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών και το συνολικό κόστος θα υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για λήψη πολιτικής απόφασης για καταβολή των οποιονδήποτε οικονομικών βοηθειών προς τους πληγέντες», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη συνδρομή της Επαρχιακής Διοίκησης για καταπολέμηση της φωτιάς, ο κ.Αλεξάνδρου είπε πως χθες, συνέβαλαν τρία διπλοκάμπινα οχήματα, εφοδιασμένα με πυροσβεστικές αντλίες και τρία συνεργεία επανδρωμένα με περίπου 15 άτομα.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, επιστρατεύθηκαν δυο καδενοφόρα ιδιωτών για διάνοιξη δρόμων στα πυροσβεστικά οχήματα και γενικότερα για καταπολέμηση της πυρκαγιάς, αριθμός εκσκαφέων και πέντε βυτιοφόρα, επίσης ιδιωτών, για παροχή νερού σε πυροσβεστικά οχήματα.

«Μπορώ να πω ότι, ναι, ήταν θετική η συμβολή της Επαρχιακής Διοίκησης, μαζί με όλες τις άλλες υπηρεσίες», συμπλήρωσε ο Μάριος Αλεξάνδρου.

Οι δηλώσεις του Έπαρχου Λεμεσού έγιναν αργά το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία της κοινότητας Αρακαπά, όπου βρίσκεται κέντρο συντονισμού αλλά και συγκέντρωσης βοήθειας για τους πληγέντες.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη καθώς πολλά τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν στο χώρο, ενώ οχήματα της Μητρόπολης Λεμεσού διένειμαν συσσίτιο σε πέντε κοινότητες της περιοχής.

Σαρλ Μισέλ: Έτοιμη η ΕΕ να παράσχει στον λαό της Κύπρου κάθε είδους βοήθεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: