Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κύπρο: Νεκροί βρέθηκαν οι τέσσερις αγνοούμενοι στην κοινότητα Οδού στη Λάρνακα

Σύσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης στη Βαβατσινιά για την καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο. ΚΥΠΕ, Σ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ




Εντοπίστηκαν νεκρά τέσσερα άτομα σε περιοχή έξω από την Κοινότητα Οδούς στην επαρχία Λάρνακας και φαίνεται πως πρόκειται για τους τέσσερις αλλοδαπούς που αγνοούνταν από χθες.

Σε δηλώσεις του από τη Βαβατσινιά, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είπε πως βρέθηκαν τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε περιοχή έξω από την Κοινότητα Οδού και ενδεχομένως να πρόκειται για τους τέσσερις Αιγύπτιους που αγνοούνταν από χθες.

Πρόσθεσε ότι «στο σημείο μεταβαίνουν ιατροδικαστές για ταυτοποίηση ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως πρόκειται για τα 4 αγνοούμενα άτομα που αναζητούνταν από χθες».

Οι τέσσερις εργάτες εργάζονταν σε γεωργό της περιοχής και από την στιγμή της εκδήλωσης φωτιάς, δεν έδωσαν σημεία ζωής και όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης της Οδού της επαρχίας Λάρνακας, Μενέλαος Φιλίππου στο ΡΙΚ δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή.

Την ίδια ώρα άρχισαν οι ρίψεις νερού στις περιοχές των πυρκαγιών, από τα εναέρια μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ένα από την Ελλάδα, αφού το δεύτερο αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη κατά τη διάρκεια της διαδρομής του προς την Κύπρο και επέστρεψε πίσω.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής ανέφερε πως «χθες βράδυ δόθηκε μια ολονύχτια μάχη από τις δυνάμεις πυρόσβεσης τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και από το Τμήμα Δασών. Γύρω στις οκτώ το πρωί υπάρχουν κάποια ενεργά μέτωπα τα οποία ευτυχώς δεν επεκτείνονται, στην περίμετρο της πυρκαγιάς όσο και εκεί και όπου απειλούνται Κοινότητες, έχουν τοποθετηθεί επίγειες δυνάμεις».

Πρόσθεσε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούσε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ακαπνού όπου υπήρχε ένα μέτωπο που αναπτύχθηκε σε ποταμό ενώ νωρίς το πρωί έγινε κατορθωτό να ελέγξουμε ένα μέτωπο που απειλούσε την Κοινότητα της Οδού. Η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά με κάθε επιφύλαξη αφού πολύ εύκολα η πυρκαγιά μπορεί να γίνει εξαιρετικά απειλητική».

Οσον αφορά τα πτητικά μέσα ο κ. Κεττής είπε πως «από νωρίς το πρωί 11 εναέρια μέσα της Δημοκρατίας άρχισαν να επιχειρούν στα ενεργά μέτωπα της φωτιάς και σε πολύ δύσβατες και απρόσιτες περιοχές από τις επίγειες δυνάμεις. Γνωρίζοντας ότι οι άνεμοι στην περιοχή θα αυξηθούν γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας αλλά και από νωρίς το πρωί γίνονται υπερπροσπάθειες για έλεγχο της πυρκαγιάς».

Βλάβη στο δεύτερο Canadair από Ελλάδα

Πρόσθεσε ακόμα ότι «γύρω στις 12 με μία το μεσημέρι αναμένεται να επιχειρήσει ρίψεις νερού για κατάσβεση της πυρκαγιάς το ένα Canadair που έχει φτάσει στην Κύπρο από την Ελλάδα. Ωστόσο το δεύτερο Canadair κατά τη διάρκεια της διαδρομής του παρουσίασε βλάβη και επέστρεψε πίσω, ενώ αποστέλλεται άλλο αεροσκάφος από τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό».

Οσον αφορά τα αεροσκάφη από το Ισραήλ «ελπίζουμε να φτάσουν γύρω στο μεσημέρι και να επιχειρήσουν ρίψεις νερού το απόγευμα. Ακόμα υπάρχει η πρόθεση για αποστολή αεροσκαφών και από την Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ωστόσο αυτό θα γίνει ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς» είπε και σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται αεροσκάφη στον αέρα και να επιχειρούν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε πως «η Κοινότητα που απειλείτο χθες βράδυ από τη φωτιά ήταν η Οδού, ωστόσο ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο. Υπάρχουν όμως ζημιές σε αρκετές Κοινότητες, δηλαδή η Οδού, η Ορά, η Μελίνη, η οποία δεν επηρεάστηκε, η Επταγώνια, ο Αρακαπάς, προληπτικά έχουμε και οχήματα στη Λάγια, οι Αγίοι Βαβατσινιάς και η Ακαπνού».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι κάτοικοι στις Κοινότητες αυτές έχουν μετακινηθεί από την Αστυνομία και την Πολιτική Αμυνα σε ασφαλείς προορισμούς.

Ο κ. Κεττής απηύθυνε έκκληση σε όλους «να ακολουθούν τις οδηγίες τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και όχι ότι γράφει οποιοσδήποτε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Κρατείται ο 67χρονος

Διάταγμα κράτησης για περίοδο 8 ημερών εξέδωσε πριν από λίγο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του 67χρονου που συνελήφθη σε σχέση με την φονική πυρκαγιά που μαίνεται από χθες.

Μαρτυρίες τον φέρουν να εγκαταλείπει το χωράφι του λίγο πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ
Λευκωσία / Λάρνακα, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Καίγονται τα βουνά της Κύπρου: Μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά των ηρωικών πυροσβεστών και στρατιωτών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: