Ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού; Η ευθύνη της Εκκλησίας…

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και στελέχη του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση ’Αμυνας και Ασφάλειας «DEFEA 2021» στην METROPOLITAN EXPO στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Σπάτα Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, STR




Κύριο θέμα του newsletter του Euractiv (Sarantis Michalopoulos) οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ελλάδα εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 προκειμένου να διασφαλιστεί μία φυσιολογική ζωή.

Σημειώνεται ότι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην άποψη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι ο εμβολιασμός πρέπει να παραμείνει ελεύθερη επιλογή. Έστειλαν αναπόφευκτα ένα άλλο μήνυμα: ότι ένα μέρος της Ευρώπης εξακολουθεί να ζει στον Μεσαίωνα, ενώ υπήρχε και η εθνικιστική ρητορική.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την ευθύνη των συστημικών κομμάτων τα οποία έχουν καταφέρει να επιπλέουν πολιτικά είτε με έμμεση κινητοποίηση αυτών των ανθρώπων, επικαλούμενα μια εξωτερική απειλή, είτε απλά αντιμετωπίζοντας τους ως «χρήσιμους ηλίθιους».

Πολλοί αναλυτές υποδηλώνουν ότι οι διαδηλωτές κατά των εμβολιασμών ήταν οι ίδιοι που πλημμύρισαν ελληνικούς δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία αλλαγής ονόματος του 2018 μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων – ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα.

Τότε, όπως τώρα, ελληνικές σημαίες και χριστιανικοί σταυροί κυριάρχησαν σε μαζικές διαδηλώσεις εναντίον εξωτερικού εχθρού. Εκείνη τη στιγμή, ήταν ο μικρός βαλκανικός γείτονας της Ελλάδας, η Βόρεια Μακεδονία. Η μόνη διαφορά τότε ήταν ότι αυτοί οι διαδηλωτές υποστηρίζονταν σιωπηλά από την τότε αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας, που επίσης είχε αντιταχθεί στη συμφωνία αλλαγής ονόματος. 

Όταν πήρε την εξουσία, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε ρεαλιστικά τη θέση της και αποδέχθηκε τη συμφωνία. Όμως οι διαδηλωτές δεν άλλαξαν τη νοοτροπία τους – βρήκαν απλώς έναν άλλο εχθρό για να εκτοξεύσουν τον θυμό τους και να δικαιολογήσουν το λόγο ύπαρξής τους.

Το μόνο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που σήμερα αντιτίθεται στον εμβολιασμό είναι το λαϊκιστικό Ελληνική Λύση, με επικεφαλής τον Κυριάκο Βελόπουλο που συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Βελόπουλος ήταν επίσης ένας από τους υπογράφοντες του πρόσφατα ιδρυθέντος κινήματος της Νέας Δεξιάςμαζί με τους Jarosław Kaczyński (PiS, Πολωνία), Giorgia Meloni (Brothers of Italy), Santiago Abascal (VOX, Ισπανία), Viktor Orbán (Fidesz, Ουγγαρία), Matteo Salvini (Lega, Ιταλία), Marine le Pen (RN, Γαλλία).

Η Εκκλησία, Καθολική και Ορθόδοξη, έχει μια μοναδική ευκαιρία να πάρει αποστάσεις και να διευκρινίσει ποιες είναι οι χριστιανικές αξίες. Αλλά αποφάσεις όπως αυτή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι ο εμβολιασμός είναι μια ελεύθερη επιλογή, σίγουρα δεν οδηγούν τη συζήτηση στη σωστή κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis Michalopoulos The Brief – Return to the Dark Ages

Ωραία πρωτοβουλία της Προέδρου: Μάγδα Φύσσα, Σταυρούλα Αξαρλιάν και Μπεκατώρου στη δεξίωση του Προεδρικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: