Στην Αίγυπτο, όλοι μαζί οι σύμμαχοι της Ελλάδας: Mήνυμα ενότητας και ισχυρής αποτροπής στη Μεσόγειο (photo gallery- video)

Στιγμιότυπο πάνω από το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο τύπου “Mistral” του Αιγυπτιακού στόλου, την στιγμή που αποβατικές δυνάμεις κατευθύνονται προς την ακτή. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ήταν όλοι εκεί όσοι, μεσούσης της Ελληνοτουρκικής κρίσης, στάθηκαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο δίπλα στα Ελληνικά πολεμικά πλοία ή πέταξαν φτερό με φτερό με τα «μπλε φτερά» κι έδειξαν ότι ουδείς επιθυμεί την αλλαγή του status quo στην περιοχή.

Μπορεί η εκδήλωση να θεωρηθεί για το ευρύ κοινό «εθιμοτυπική», αλλά μέσα από την παρουσία δυο Ελλήνων Αρχηγών στην Αίγυπτο, αναδεικνύεται περισσότερο το εύρος των συμμαχιών που έχουν αναπτυχθεί σ’ όλη την περιοχή, όπως και οι αμυντικές συνεργασίες που συνδέουν την Ελλάδα με τις χώρες της Β. Αφρικής μέχρι και τον Κόλπο. Και πρόκειται για συμμαχίες οι οποίες έχουν ταχθεί ανοιχτά απέναντι στα αναθεωρητικά σχέδια της γείτονος.

Στη νέα Αιγυπτιακή ναυτική βάση που εγκαινιάστηκε στο Garboub και φέρει την άκρως συμβολική ονομασία «3η Ιουλίου», παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Και δίπλα στους δυο Αρχηγούς ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, την Κύπρο, την Λιβύη κι όχι μόνο.

Μεταξύ των επισήμων, ήταν ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης κ. Mohamed al-Menfi, μέλη της Βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέλη του Υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Τζιμπουτί General Zakaria Chiek Imbrahim, καθώς και ο Διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ Αντιναύαρχος Charles Cooper II.

Από τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ μέχρι την επερχόμενη «Μέδουσα»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν στείλει στη Σούδα τέσσερα μαχητικά F-16 Block 60 ενώ και στον μεγαλειώδη «ΗΝΙΟΧΟ» της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσαν με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους το παρόν.

  • Η Σαουδική Αραβία έφερε στο FIR Αθηνών τα δικά της F-15 ενώ στο Βασίλειο του Ριάντ ταξίδεψαν τέσσερα Ελληνικά F-16 Block 50 της 341 Μοίρας «Βέλος» για το δεύτερο σκέλος της διμερούς άσκησης «Falcon Eye», την ώρα που ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος γινόταν ο πρώτος Έλληνας Α’ ΓΕΕΘΑ που επισκέπτονταν επισήμως τη Σαουδική Αραβία.

Οι κοινές ασκήσεις και οι συμμετοχές του Πολεμικού Ναυτικού με τα πλοία του Αμερικανικού στόλου δεν είναι λίγες, κυρίως στη Μεσόγειο, με την Ελληνική σημαία να βρίσκεται εκεί που πρέπει ώστε να εξυπηρετεί τα Ελληνικά συμφέροντα.

Πριν λίγες ώρες ο πρόεδρος του Λιβυκού κοινοβουλίου είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα, με τον Έλληνα υπουργό να τονίζει «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας, αεροπορικής, και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ενέργεια επιβουλεύεται την ασφάλεια της Μεσογείου. Επιμένουμε σθεναρά στην απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων και στηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην καθορισμένη ημερομηνία τους».

Όσοι βρέθηκαν στη νέα ναυτική βάση του Garboub είδαν μια εντυπωσιακή διακλαδική επίδειξη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι επιχειρησιακές δυνατοτήτων των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων. Ιδιαίτερα στον τομέα των αποβατικών ενεργειών, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια που διεξάγεται η πολυεθνική-πλέον- «Μέδουσα», έχει συμβάλει ιδιαίτερα.

(Εικόνες από τη νέα βάση στην βορειοδυτική Αίγυπτο και μέρος της στρατιωτικής επίδειξης που έγινε στους προσκεκλημένους από τις Αιγυπτιακές δυνάμεις)

Ο ρόλος που ανέβαλαν εξ αρχής οι Έλληνες Πεζοναύτες στη «Μέδουσα» ήταν καθοριστικός για τους Αιγυπτίους μιας και όχι μόνο στη συγκεκριμένη άσκηση, αλλά και σε άλλα διαστήματα οι αποβατικές ασκήσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων ανέβασε το επίπεδο τεχνογνωσίας των αμφίβιων τμημάτων της χώρας της Β. Αφρικής.

Στην Αθήνα ο Αρχηγός των ΕΔ της Αιγύπτου

Και μπορεί στις αρχές Ιουνίου οι αντιπροσωπείες Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου να συναντήθηκαν στην έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών για να κανονίσουν λεπτομέρειες που αφορούν την επόμενη «Μέδουσα» που θα γίνει το Νοέμβριο, νότια της Κρήτης, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για ένα 3ήμερο θα βρίσκεται ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Αντιστράτηγος Mohamed Farid Hegazy.

Πάντως τα εγκαίνια της νέας Βάσης σηματοδοτούν την εντυπωσιακή επαύξηση των δυνατοτήτων του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του ρόλου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, με την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Α’ ΓΕΝ στην ιστορική τελετή, να επισφραγίζει την περαιτέρω ειδική και ισχυρή σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η πληροφορία που ήρθε την ώρα που έπρεπε, το φιλότιμο και η μόνιμη μπαμπεσιά του Τούρκου [photo gallery]

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: