Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού; Όχι με τη μίζερη πολιτική της Λευκωσίας

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Στο Κυπριακό υπήρξαν δύο κύριες προσεγγίσεις με στόχο “ένα επανενωμένο κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)”.

Η μια προσέγγιση -και επικρατούσα τα τελευταία χρόνια- υπήρξε η μονοδιάστατη πεποίθηση ότι μέσω των συνομιλιών θα καταλήξουμε σε αποδεκτή λύση που θα μας απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή.

Η προσέγγιση βασιζόταν στην υπόθεση ότι η Τουρκία θα αποδεχόταν μια τέτοια λύση χωρίς πιέσεις ή κόστος, αλλά με … “σωστά επιχειρήματα”, τα οποία τελικά ήταν συνεχείς παραχωρήσεις που ουδόλως οδήγησαν σε ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

Ανεξήγητο πάντως παραμένει το πώς θα συμβιβαστεί η Τουρκία σε κάτι λιγότερο από εκείνο που της παρέχει η στρατιωτική της ισχύς.

  • Η μονοδιάστατη πολιτική για «συνομιλίες και μόνο συνομιλίες» ορθολογικά δεν έχει προοπτική επιτυχίας, αφού στηρίζεται στο … έλεος του νεο-Σουλτάνου (εξού και την ονομάσαμε μίζερη πολιτική).

Έχει όμως το επικοινωνιακό πλεονέκτημα της υπεραπλούστευσης των πραγμάτων, δημιουργώντας την προσδοκία για «σωστή λύση» το συντομότερο, χωρίς να απαιτούνται θυσίες, προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο, μεθοδικότητα και αντοχές.

Στο ερώτημα τι κάνουμε εάν ο Ερντογάν εποικίσει το Βαρώσι, εάν χτίζει ανεξέλεγκτα στις ελληνοκυπριακές περιουσίες, εάν επέμβει στην Κυπριακή ΑΟΖ, εάν καταλάβει την νεκρή ζώνη, η μίζερη πολιτική έχει την ίδια και απαράλλακτη απάντηση: συνομιλίες και μόνο συνομιλίες, αφού πόλεμο δεν μπορούμε να κάνουμε.

Ο στόχος για επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ απαιτεί ανάλογη πολιτική που δυστυχώς δεν υπάρχει. Για χρόνια τεκμηριώνουμε την πολιτική της αποτροπής με ενδυνάμωση όλων των συνιστωσών κρατικής ισχύος μας (άμυνα, διπλωματία, οικονομία, παιδεία κ.ά.) με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του τουρκικού θηρίου (π.χ. επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία μέσω της ΕΕ), ώστε να υπάρξει ορθολογικά προοπτική συμβιβασμού για ειρηνική διευθέτηση.

Η πολιτική της αποτροπής, βασιζόμενη στον ορθολογισμό, οικοδομείται πρωτίστως στην λογική της αποτρεπτικής ισχύος.

Μια τέτοια συνιστώσα είναι η συμμαχία με αντικατοχικές δυνάμεις στην τ/κ κοινότητα. Δυστυχώς όμως, η μίζερη πολιτική καθιέρωσε τον Τατάρ, εγκάθετο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ως εκπροσώπου της τ/κ κοινότητας στις συνομιλίες.

  • Ιδιαίτερα σε σχέση με εκατοντάδες εκατομμύρια οικονομικής βοήθειας της Ε.Ε. που παρέχονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τη σύμφωνο συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τις συνομιλίες “για ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ”, πρέπει να τονίσουμε ότι μέρος της βοήθειας αυτής καταλήγει ως έσοδο σε πρόσωπα και εταιρείες που πρόσκεινται στο κατοχικό καθεστώς ή σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων που “υπηρετούν” το καθεστώς και μάχονται ενάντι στον στόχο για επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, τέτοια ευρωπαϊκά έσοδα εταιρειών ή προσώπων που υπηρετούν το κατοχικό καθεστώς χρησιμοποιούνται για παράνομη οικοδόμηση εντός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Αυτά παραβιάζουν τον ίδιο τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για παροχή της βοήθειας, για τα οποία όμως δεν υπάρχει ούτε καν καταγγελία ή παράπονο της Κυπριακής Κυβέρνησης, αφού η απάντηση είναι μια: συνομιλίες και μόνο συνομιλίες…

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S & D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Κύπρος να απαιτήσει κυρώσεις: Υπάρχουν και «θετικά» από την τουρκική επέλαση στα Βαρώσια;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: