Οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί ότι προέκυψε συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ: Νέα συνομιλία Όστιν με Ακάρ

File Photo: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο. EPA, MICHAEL REYNOLDS, POOL




Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για να συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με τη συνεχιζόμενη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο Αμερικανός υπουργός και ο Τούρκος ομόλογός του μοιράστηκαν απόψεις για θέματα ασφάλειας και συμφώνησαν να παραμείνουν δεσμευμένοι σχετικά με τις ρυθμίσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai (της Καμπούλ).

Από την αμερικανική ανακοίνωση δεν διαφαίνεται ακόμα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την ανάληψη της ευθύνης ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ από τους Τούρκους, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών.

Όμως, από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας τονίζεται ότι η τουρκική παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα συνεχιστεί. Αναφέρει σχετικά:

“Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στο Αφγανιστάν εδώ και 20 χρόνια, λειτουργεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι τα τελευταία 6 χρόνια. Το Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, το μοναδικό παράθυρο του Αφγανιστάν στον κόσμο, έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων του Αφγανιστάν. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα συνεχιστεί η απαραίτητη υποστήριξη για τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι με τους στρατιώτες μας».

Τέλος έγινε γνωστό, ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Sedat Önal και η κ. Βικτόρια Νούλαντ, Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και για περιφερειακά θέματα, όπως η Κύπρος, το Αφγανιστάν, η Συρία και η Λιβύη.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε: Στις 31 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των δυνάμεων μας από το Αφγανιστάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: