Η νέα χρυσή εποχή της αρχαιολογίας στην Ελλάδα: Βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 62 ανασκαφικές αποστολές

File Photo: Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στην εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύεται εκτενές άρθρο της Alexia Kefalas, ειδικής απεσταλμένης στους Δελφούς και τη Δήλο, με τίτλο: «Στην Ελλάδα, η νέα χρυσή εποχή της αρχαιολογίας» και υπότιτλο:

Περίπου 62 ανασκαφικές αποστολές βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που πραγματοποιούνται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Λιγότερο διάσημα τμήματα της ελληνικής ιστορίας, ευρήματα που χρονολογούνται από την αρχαία ή πρωτοβυζαντινή εποχή, αποκαλύπτονται και ενισχύονται χάρη στις νέες τεχνολογίες (…)

Η Γαλλική Σχολή πραγματοποιεί από κοινού δύο αποστολές: η μία, σε συνεργασία με το Λούβρο, επικεντρώνεται στο περίφημο άγαλμα του Ηνίοχου των Δελφών, ενώ η άλλη εξετάζει αυτήν την περίοδο που γνωρίζει μια αξιοσημείωτη ανανέωση της γνώσης, των Δελφών της χριστιανικής περιόδου,  αυτής του τέλους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της αρχής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

«Πολλά από τα ερείπια που είναι ορατά σήμερα ανήκουν σε αυτήν την περίοδο, μεταξύ του 4ου αιώνα π.Χ. και του 6ου αιώνα μ.Χ. Η έρευνά μας μας μεταφέρει έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, στα υψώματα της σύγχρονης πόλης, δηλαδή στην επέκταση των ανασκαφών », εξηγεί ο Νικόλας Κυριακίδης, αρχαιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Paris-8.

Από το 2013, ηγείται της ανασκαφικής αποστολής, αλλά δεν αφήνει ποτέ το μυστρί του. Η υπομονή είναι απαραίτητη σε αυτό το επίπονο έργο.

«Οι μεγάλες ανακαλύψεις ξεκινούν με μικρές χειροκίνητες κινήσεις, λέει. Η αναζήτηση για να αναδείξουμε το παρελθόν είναι πάντα συναρπαστική, η ανάλυση των επιπέδων, οι διαφορετικές υφές και τα χρώματα μας βοηθούν, όπως και με την ανάλυση των κειμένων, να ανακατασκευάσουμε το ανθρώπινο παρελθόν» Επίσης, με την υποστήριξη από την επιτροπή ανασκαφών του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, αυτός ο χώρος φέρνει στο φως οχυρώσεις που χρονολογούνται από αυτές τις δύο σημαντικές, μετά την εποχή του μαντείου, περιόδους (…)

Για την Αναστασία Ψάλτη, διευθύντρια στις ανασκαφές των Δελφών, η συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, τη πρώτη αρχαιολογική σχολή, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, είναι «γόνιμη και παραγωγική για όλη την περιοχή». Μετά από σαράντα οκτώ ώρες κοντά στην αρχαιολογική  αποστολή των Δελφών, μαθαίνουμε ότι το τεράστιο τείχος χτίστηκε για να προστατεύσει την πόλη από εισβολές, αφού ο Χριστιανισμός είχε σβήσει κάθε πίστη σε έναν άλλο θεό και δεν έπρεπε πλέον να βασίζονται στην προστασία του Απόλλωνα …

Την ίδια στιγμή, στο αρχιπέλαγος της Μυκόνου, η Δήλος  βράζει (…) Η Μάνθα Ζαρμακούπη, υποβρύχια αρχαιολόγος, ηγείται μιας εξερευνητικής αποστολής για τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή τα τελευταία χρόνια. Εκείνο το πρωί, ξεκίνησε με το Zodiac μαζί με το τεχνικό προσωπικό και καταδύεται σε στοχευμένες τοποθεσίες (…)

Επιστροφή στους Δελφούς, όπου οι ανακαλύψεις ακολουθούν η μια την άλλη, προκύπτει τώρα ένα πρόβλημα: μετά από τόση επιστημονική τεχνογνωσία, τι γίνεται με τη γνωστοποίησή της;

Η ομάδα του Νικόλα Κυριακίδη αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιστότοπο με εικόνες drone και CAD (σχέδιο με υπολογιστή). Για την Véronique Chankowski, «η πρόσβαση του κοινού σε αυτά τα ευρήματα είναι απαραίτητη.

Πολλοί θέλουν να απολαύσουν την ατμόσφαιρα των αρχαιολογικών χώρων, των ανασκαφών, θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες πριν πάνε εκεί, προκειμένου να βελτιώσουν τις γνώσεις τους». 

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas – En Grèce, le nouvel âge d’or de l’archéologie

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: