Η νέα αύξηση των κρουσμάτων δικαιολογημένα τρομάζει: Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εμβολιασμός

Εκπαιδευτικοί χωρίς προφυλάξεις παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση από τη κυβέρνηση, Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.820, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 430.960 (ημερήσια μεταβολή+0,4%),εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τάσσεται το 65% των Ελλήνων, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη.

Στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 19% «σίγουρα όχι», το 9% «μάλλον όχι», ενώ το 7% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Περαιτέρω, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τίθενται με συντριπτική πλειοψηφία (71%) οι συνταξιούχοι, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ποσοτό 45%, οι επιχειρηματίες με 44% και ο ιδιωτικός τομέας με 34%.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 147 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.763 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159 (68,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.713 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +22,92%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 45 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

  • Σκέρτσος: Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά εμβολιασμός

«Είμαστε σε εγρήγορση, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει πανικός»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος για τη μάχη κατά της πανδημίας. Καλωσορίζοντας εξάλλου το αυξημένο ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών για εμβολιασμό, κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Μιλώντας στο Action24 και αναφερόμενος στον απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, συμπέρανε: «Πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα, η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά ακόμη, ούτε επαναπαύεται ούτε εφησυχάζει».

Αναλυτικά, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι καθόλου στον «αέρα» εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, καθώς, εξήγησε, το εμβόλιο έχει αλλάξει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, επεσήμανε, οριζόντια μέτρα ούτε θα ξαναδούμε ούτε και είναι αναγκαία.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του εμβολιασμού, 300.000 νέα ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση κινήτρων από την κυβέρνηση, με συνεχή, μάλιστα, αύξηση τις τελευταίες τρεις ημέρες, έκανε γνωστό ο Α. Σκέρτσος.

Παρόλ’ αυτά, «προφανώς μας ανησυχεί η μετάλλαξη Δέλτα, είμαστε σε εγρήγορση, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, με τα πολλά κρούσματα».

Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβάλλονται μέτρα στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, που είναι θωρακισμένο από τον κορονοϊό. Πολλώ μάλλον που, σε λίγες ημέρες, σε 1-2 εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί δεύτερης δόσης για το 60% του πληθυσμού, υπογράμμισε και πρόσθεσε: από εκεί και πέρα, το μήνυμα είναι ένα: εμβολιασμός, και ταυτόχρονα τεστ είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του Σκάι, συγκεκριμένα ότι το 65% τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, ο Α. Σκέρτσος αντέδρασε ως εξής: «με χαρά ακούω τη τάση της κοινής γνώμης υπέρ του εμβολιασμού, θα ήταν καλό το 65% που τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, να εμβολιαστεί, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη».

Και, αναγνώρισε μεν, ότι είναι ατομική επιλογή ο εμβολιασμός, ότι είναι παρέμβαση στο σώμα μας, πλην όμως, συμπλήρωσε, η ατομική αυτή επιλογή δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις.

Υπάρχει περίπτωση επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους εστίασης ή τους εκπαιδευτικούς; ρωτήθηκε και απάντησε ότι «οι συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες δεν βρίσκονται μέσα στην εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής».

Στο εάν η κυβέρνηση έπιασε τους στόχους που είχε θέσει για το πρόγραμμα εμβολιασμού, υπενθύμισε ότι είχε πει πως ως το τέλος Ιουνίου το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση – «αυτή ήταν η δέσμευση και ο σχεδιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά – και αυτό έχει ικανοποιηθεί σήμερα: είμαστε στο 57% – 58% του πληθυσμού με μία δόση.

Στο κεφάλαιο «τουρισμός», με δείκτη τις αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος», ο Α. Σκέρτσος τόνισε ότι «είμαστε ήδη στο 50% τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με το 2019», συνεπώς, συμπέρανε, «υπάρχει μια μεγαλύτερη ανησυχία από αυτό που τα δεδομένα της οικονομίας του τουρισμού δείχνουν στην πραγματικότητα».

Η συνέντευξη έκλεισε με ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην επέτειο συμπλήρωσης δύο χρόνων διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία: Μέσα στο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων (στα σύνορα, μεταναστευτικό, δημόσια υγεία), εφαρμόστηκε το προεκλογικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού σχεδόν στο ακέραιο, σημείωσε εμφατικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εξειδίκευσε:

Υπάρχει υλοποίηση σχεδόν όλων των φορολογικών προεκλογικών δεσμεύσεων για φοροελαφρύνσεις ακόμη και σε εποχή πανδημίας και ύφεσης. Υπάρχει τεράστιος μετασχηματισμός του κράτους προς την ψηφιοποίηση. Ακόμη, η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας. Με δυο λόγια «έχουν γίνει βαθιές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία δύο χρόνια, προφανώς όμως η Ελλάδα έχει χάσει μια ολόκληρη δεκαετία».

Εν κατακλείδι, «πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα, η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά ακόμη, ούτε επαναπαύεται ούτε εφησυχάζει», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που επικαλέστηκε, κλείνοντας, τις προβλέψεις των εγκυρότερων διεθνών οργανισμών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, η Ελλάδα και το 2021 και το 2022 θα έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

  • Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.820 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, έχει ως εξής:

129 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

153 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

23 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

123 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

262 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

239 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

127 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ανδρου

4 κρούσματα στην Π.Ε Αργολίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε ‘Αρτας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

70 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

17 κρούσματα στην Π.Ε Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καρπάθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

14 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε Πάρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

69 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε Σάμου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε Σποράδων

2 κρουστά στην Π.Ε Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσματα στην Π.Ε Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας

5 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

113 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Αυξημένη η προσέλευση κόσμου για rapid test στους δήμους των νοτίων προαστίων της Αττικής

H κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που εμφανίστηκε χθες θορύβησε όπως όλα δείχνουν, πολλούς πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν χθες στα σημεία των δήμων τους, όπου τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ διενεργούν δωρεάν ελέγχους rapid test. Ειδικά στις περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής, η προσέλευση του κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες ημέρες.

Στον δήμο Γλυφάδας, η δημοτική Αρχή με επίσημη ανακοίνωσή της, ενημέρωσε πως παρατηρήθηκε στην πόλη αύξηση των θετικών τεστ κατά 8,49%, που είναι και το υψηλότερο από την αρχή της πανδημίας και πως όλος ο δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή και εγρήγορση.

Στη Γλυφάδα διενεργούνται καθημερινά δωρεάν έλεγχοι rapid test από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ από τις 8 το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι, χθες (7/7) στο υπαίθριο πάρκινγκ μπροστά στο Δημαρχείο, σημεραΠέμπτη (8/7) στον δρόμο Ποιητών, στη συμβολή Λαμπράκη και Μεταξά, την Παρασκευή (9/7 ) στο υπαίθριο πάρκινγκ μπροστά στο Δημαρχείο, το Σάββατο (10/7) στη Γ΄ Μαρίνα και την Κυριακή (11/7) στη Δ’ Μαρίνα

«Παρότι καλοκαίρι, δεν πρέπει κανείς μας να εφησυχάζει. Ο ιός είναι εδώ και πρέπει όλοι μαζί να προλάβουμε και να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και κάλεσε τους πολίτες «να ανταποκριθούν και να υποβληθούν σε αυτή τη σύντομη εξέταση, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου και σωστή ιχνηλάτηση στην πόλη».

Και στον δήμο Αλίμου παρατηρείται αύξηση στην προσέλευση του κόσμου για τα rapid test, τα οποία διενεργούνται από τις 9:30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στο 1ο ΚΑΠΗ επί της λεωφόρου Καλαμακίου 72.

Από τη δική του μεριά, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου εξέδωσε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο καλεί τους δημότες να εμβολιαστούν κατά της πανδημίας και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η πανδημία έχει δοκιμάσει σκληρά την κοινωνία μας, έχει κοστίσει τη ζωή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, δημιούργησε μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, έχει αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και σκεπτόμαστε. Ο εμβολιασμός είναι η λύση στην πανδημία και ο πιο αξιόπιστος τρόπος προστασίας των αγαπημένων μας». Και καταλήγει: «Εμβολιαζόμαστε, κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ενωμένοι, σύντομα θα είμαστε όλοι ασφαλείς και ελεύθεροι».

  • Πρωτοβουλίες της 6ης υγειονομικής περιφέρειας για τον εμβολιασμό των κατοίκων που αδυνατούν ή δεν έχουν πρόσβαση σε κέντρα για να εμβολιαστούν

Σειρά επαφών με δημάρχους περιοχών της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, είχε ο διοικητής της ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, με αποκλειστικό θέμα, όπως ανακοινώθηκε, «τον εμβολιασμό των κατοίκων, που για οποιονδήποτε λόγο αδυνατούν ή δεν έχουν πρόσβαση σε κέντρα για να εμβολιαστούν».

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης, «κατέστησα σαφές σε όλους τους αυτοδιοικητικούς, πως η 6η ΥΠΕ, είναι έτοιμη να εκτελέσει σχέδιο εμβολιασμών των κατοίκων σε κάθε σημείο που θα ζητηθεί και σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησα τη συνδρομή τους για να ολοκληρωθεί άμεσα και με επιτυχία το συγκεκριμένο σχέδιο».

Παράλληλα, τόνισε, ότι «για το ίδιο θέμα πραγματοποιήσαμε μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τηλεδιάσκεψη με όλους τους δημάρχους της περιφέρειας» και όπως επεσήμανε, «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν κατά του covid-19».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, με σχέδιο και ευθύνη, να βρεθούμε άμεσα δίπλα τους», κατέληξε ο Γιάννης Καρβέλης.

Ηλίας Μόσιαλος για μεταλλάξεις: Τα εμβόλια προστατεύουν επαρκώς και από την παραλλαγή Δέλτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: