Η Κύπρος φοβάται ότι η Τουρκία θα στείλει από τα κατεχόμενα χιλιάδες μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές

Τα οδοφράγματα παραμένουν ανοικτά κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στο στιγμιότυπο το οδόφραγμα της Λήδρας, στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Εκτενές δημοσίευμα για τους τρεις μετανάστες από το Καμερούν που, δίχως να γνωρίζουν, εισήλθαν στην αποστρατικοποιημένη περιοχή και έχουν παγιδευτεί εκεί σχεδόν δύο μήνες, παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Σημειώνει ότι μετά την άρνηση της κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να τους επιτρέψει να υποβάλουν αίτηση ασύλου, παραμένουν εκεί υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αλλά ζουν σε σκηνές και στο έλεος της καλής θέλησης των άλλων.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Κύπρος έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής στον Guardian πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σλοβενία ​​την Πέμπτη. «Όλα τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα και απλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε περισσότερους. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, πρέπει να είμαστε δίπλα στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, η οποία είναι η πρώτη χώρα που δέχεται αιτούντες άσυλο».

Οι περισσότεροι μετανάστες εισέρχονται λαθραία μέσω παράνομης διακίνησης από την Τουρκία και το βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, σημειώνει. Επισημαίνει ότι δεν είναι θέμα τριών ανθρώπων, αλλά αν δεχτούν αυτά τα τρία άτομα, τότε τέτοιες διελεύσεις θα είναι η επόμενη κοινή πρακτική.

«Θα έρθουν κατά χιλιάδες… Η Τουρκία θα τους βάλει σε λεωφορεία και θα τους στείλει στα σημεία ελέγχου».

Η κατάσταση των τριών μεταναστών από το Καμερούν έχει φωτίσει τη στάση μιας κυβέρνησης που, όπως η Ελλάδα, αισθάνεται εγκαταλειμμένη από την Ευρώπη στο ζήτημα της μετανάστευσης.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία και έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις με τις αρμόδιες αρχές σε μια προσπάθεια να τους επιτρέψουμε να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου, σημειώνει η εκπρόσωπος του UNHCR στην Κύπρο, Αιμιλία Στροβολίδου.

ΠΗΓΗ: The Guardian – Europe wields the stick to boost vaccination as Delta variant spreads

Ωραία πρωτοβουλία της Προέδρου: Μάγδα Φύσσα, Σταυρούλα Αξαρλιάν και Μπεκατώρου στη δεξίωση του Προεδρικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: