H τουρκική παγίδα της Αμμοχώστου: Στοχεύει να προκαλέσει πανικό στον προσφυγικό κόσμο της βουβής πόλης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Δήμος Αμμοχώστου με τίτλο «Είμαστε Αμμόχωστος» για την παράνομη άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Δερύνεια 19 Ιουλίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στα κατεχόμενα για να πανηγυρίσει την 47η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Ωστόσο, φέτος είναι η πλέον κρίσιμη μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής καθώς η Άγκυρα, σε πλήρη συνεργασία με τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία, σχέση πλήρους υποτέλειας θα τη χαρακτήριζα καλύτερα, ετοιμάζεται να προβεί σε ένα νέο τετελεσμένο που πιθανόν να θέσει ταφόπλακα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δηλαδή να προχωρήσει σε τετελεσμένα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

  • Μπορώ τεκμηριωμένα να απαριθμήσω εδώ τριάντα μία (31) καταγεγραμμένες πρωτοβουλίες καθώς και συγκεκριμένες διπλωματικές ενέργειες, στις οποίες προέβησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών από το 2014 μέχρι σήμερα, ώστε είτε να τεθεί ως προτεραιότητα το θέμα της Αμμοχώστου είτε να αποφευχθούν τετελεσμένα από τουρκικής πλευράς.

Από την επίσκεψη του τότε Αντιπροέδρου και σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν και την πρότασή του για άνοιγμα της Αμμοχώστου, τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας και τη σαφή δήλωση/τοποθέτηση του Προέδρου του για το θέμα, την ανταλλαγή, για πρώτη φορά, χαρτών για εδαφικές αναπροσαρμογές όπου καταγραφόταν η επιστροφή της Αμμοχώστου.

Επίσης, τα ξεκάθαρα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τις προειδοποιήσεις για το θέμα, σχετικές αναφορές στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα, μέχρι και την πρόσφατα διατυπωθείσα πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και η οποία εν ολίγοις προνοεί την επιστροφή της Αμμοχώστου και το άνοιγμα του λιμανιού υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του αεροδρομίου στην Τύμπου κατά τρόπο που να μην παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να αναγνωρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο το ψευδοκράτος.

Δυστυχώς, παρόλα αυτά, η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει στην ανακοίνωση νέων τετελεσμένων σε σχέση με την κατεχομένη πόλη. Αν γίνει κάτι τέτοιο, εκ των πραγμάτων θα καταστήσει αδύνατη την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, για ευνόητους λόγους.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν ευνοεί κανέναν. Ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες που θέλουν ασφάλεια, σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή, το ΝΑΤΟ για τη συνοχή του και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιδιωκόμενη αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο, αλλά ούτε τα σχέδια της ίδιας της Άγκυρας για θετική ατζέντα με την ΕΕ εξυπηρετεί.

Για αυτό κατά την προσωπική μου εκτίμηση η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν θα κινηθούν σε δυο επίπεδα.

  • Πρώτον, να δημιουργήσουν αναστάτωση και πρόβλημα στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινωνίας, με στόχο να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις σε μη λειτουργική και χωρίς ξένες εξαρτήσεις λύση στη βάση των δυο ξεχωριστών οντοτήτων.
  • Δεύτερον, να προκαλέσουν πανικό στον προσφυγικό κόσμο της Αμμοχώστου και να τον οδηγήσει σε κινήσεις που θα διαμορφώσουν άλλα δεδομένα για το περιουσιακό και το εδαφικό.

Όλα αυτά, φυσικά, η Τουρκία και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα θα τα παρουσιάσουν κατά τρόπο που θα ισχυρίζονται πως δεν παραβιάζουν τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφάλειας ή τις αποφάσεις και αρχές της ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται αυτή την ώρα η μέγιστη δυνατή ενότητα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τον λαό, έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση από όλους. Κυβέρνηση, κόμματα και Αμμοχωστιανούς.

Πιστεύω πως οι συλλογικές, αλλά και οι ατομικές μας αντιδράσεις στα όποια τετελεσμένα ανακοινώσει ο Ερντογάν μπορούν να καθορίσουν τον βαθμό επιτυχίας των στόχων που έχει θέσει η Άγκυρα.

Το δικαίωμα της περιουσίας είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε ενός και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στον τρόπο που θα επιλέξει είτε να το ασκήσει είτε να το υπερασπιστεί.

Όμως, απαιτείται ψυχραιμία στον τρόπο αντίδρασής μας, ώστε να μην πέσουμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία για να πετύχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Πριν πατήσει το πόδι του ο Ταγίπ προκάλεσε πανικό: Η νέα απόβαση του κατακτητή και οι πεπονόφλουδες στο δρόμο μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: