“Έκρηξη” στα Ιωάννινα: Γιατί οι γερμανικές εταιρείες πληροφορικής μετακομίζουν στον φτωχό Βορρά της Ελλάδας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ, στο δημοτικό Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Μέχρι τώρα η Ήπειρος ήταν γνωστή κυρίως για την παρθένα φύση και για τα τυροκομικά προϊόντα της. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργηθεί εκεί μια μικρή Silicon Valley. Γερμανικές εταιρείες πληροφορικής, όπως η Teamviewer μετακομίζουν εκεί – και επαινούν τις υπάρχουσες δυνατότητες», γράφει το περιοδικό SPIEGEL (κείμενο Giorgos Christides).

H Teamviewer δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Οι δύο μεγάλες γερμανικές εταιρείες πληροφορικής P&I AG και Prodyna επενδύουν επίσης στην Ήπειρο και σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ελληνικής Κυβέρνησης θέλουν και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν.

Το γεγονός ότι ειδικά η Ήπειρος ελκύει ομίλους πληροφορικής φαίνεται εκ πρώτης όψεως να εκπλήσσει. Η περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας είναι μία από τις δύο φτωχότερες της χώρας, με ποσοστό ανεργίας σχεδόν 17% και ΑΕΠ της τάξης μόνο 11.879 Ευρώ ανά κάτοικο.

Η Ήπειρος είναι γνωστή στην Ελλάδα κυρίως για τα γραφικά χωριά της, για τα απόκρημνα βουνά, την παρθένα φύση και τα τυροκομικά προϊόντα της. Επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας δεν περιλαμβάνονταν μέχρι τώρα ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της περιοχής που έχουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί.

Τι οδηγεί λοιπόν όλες τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο; Ένας σημαντικός λόγος για το βήμα προς το εξωτερικό είναι – σύμφωνα με τα λεγόμενα επικεφαλής των εταιρειών, με τους οποίους μίλησε το SPIEGEL – η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία. Σύμφωνα με έρευνα της Bitkom, υπήρχαν το 2020 στη Γερμανία περίπου 86.000 θέσεις εργασίας για ειδικούς της πληροφορικής διαθέσιμες.

Και η Teamviewer έμεινε στάσιμη στο παρελθόν για έναν χρόνο περίπου, επειδή δεν μπόρεσαν να προσληφθούν αρκετοί ειδικοί – λένε κύκλοι της εταιρείας. Το ερώτημα ήταν πού έπρεπε να πάνε. Οι επιχειρήσεις πληροφορικής αποφασίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις να εξαπλωθούν στην Ινδία, στην Ανατολική Ευρώπη ή στην Ισπανία. Και η Teamviewer εξέτασε αυτές τις επιλογές, αλλά αποφάσισε τελικά υπέρ της Ελλάδας, και μάλιστα για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων την τεράστια διακύμανση των εργαζομένων στα άλλα μέρη.

Στην πραγματικότητα, η Ήπειρος συνδυάζει ορισμένα πλεονεκτήματα ως τόπος επένδυσης για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας όπως η Teamviewer. Εδώ μπορούν να στρατολογηθούν καλά εκπαιδευμένα ταλέντα, π.χ. σε Πανεπιστήμια όπως στα Ιωάννινα.

Το Τμήμα Πληροφορικής εκεί ήταν μάλιστα πρόθυμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των επιχειρήσεων και να περιλάβει στο πρόγραμμα διδασκαλίας τη γλώσσα προγραμματισμού που χρειάζονται – αντίθετα με μια μακρά παράδοση ελληνικών Πανεπιστημίων, που αμύνονται απέναντι σε παρόμοια εστίαση στην οικονομική χρησιμότητα των σπουδών τους.

ΠΗΓΗ: SPIEGEL Giorgos ChristidesWarum deutsche Tech-Unternehmen in Griechenlands armen Norden ziehen

“Ενοχλήθηκαν” οι Αμερικανοί με τη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας: Ο “Δρόμος του Μεταξιού”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: