Μπορεί η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που επιθυμεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν στα Δυτικά Βαλκάνια; Πρέπει να γίνουν πολλά…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, SARAH SILBIGER, POOL




Το άρθρο γνώμης του Euobserver ξεκινά με αναφορά στα 200 ​​χρόνια από την έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων, που διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους στη γλώσσα, τα νησιά, τις παραδόσεις και την πίστη τους ενάντια στους Τούρκους άρχοντες.

Το κείμενο υπογράφει ο Dennis Macshane (πρώην Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα Ευρώπης). Σημειώνει:

Η Ελλάδα ήταν πάντοτε στα όρια της Ευρώπης. Αντιμετωπίζει έναν αδιάλλακτα εχθρικό γείτονα στην Τουρκία υπό τον ισχυρό αυταρχικό πρόεδρό της, Recep Tayyip Erdoğan. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στο βιβλίο La Valse Européene για τις κρίσεις της ΕΕ από το κραχ του 2008, όπου ο κορυφαίος Γάλλος οικονομολόγος Élie Cohen και ο πολιτικός επιστήμονας Richard Robert, αναλύουν την τιμωρία της Ελλάδας από την ολλανδο-γερμανική ευρωομάδα μετά την οικονομική κρίση.

Η ελληνική οικονομία δεν έχει επανέλθει στο επίπεδο των αρχών της δεκαετίας του 2000, ακόμη και πριν την πανδημία. Οι ελληνικές συντάξεις καταστράφηκαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αρχιερέων της νομισματικής ορθοδοξίας στις Βρυξέλλες. Μισό εκατομμύριο νέοι, μορφωμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τους πριν από μια δεκαετία ως αποτέλεσμα της πολιτικής τιμωρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο συγγραφέας θέτει το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη σε μια περιοχή ύψιστης σημασίας για τον πρόεδρο Joe Biden, που σε όλες τις πολιτικές θέσεις του έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Παραλληλίζει την Ελλάδα μετά το 1821 που εν μέρει αλλά όχι εντελώς απελευθερώθηκε από την τουρκική κυριαρχία με το Κόσοβο που παραμένει υπό πίεση από τη Σερβία, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, η οποία έχει πραγματοποιήσει μια παγκόσμια εκστρατεία την τελευταία δεκαετία για να αρνηθεί την πλήρη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους μέλους του ΟΗΕ.

Επισημαίνει ότι ο Μητσοτάκης μετέστρεψε το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αποδεχτεί την ύπαρξη της Βόρειας Μακεδονίας ως μικρό κράτος των Δυτικών Βαλκανίων, αντιμετωπίζοντας τους Έλληνες δεξιούς εθνικιστές.

Ο Μητσοτάκης απέκοψε τόσο τον Putin όσο και τους δικούς του Έλληνες εθνικιστές στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Τώρα έχει την ευκαιρία να πάρει ένα πραγματικά ευρωπαϊκό προβάδισμα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κανένας από τους μεγάλους παίκτες της ΕΕ, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, δεν ήταν διατεθειμένος να επιδείξει ηγεσία. Ο Πρόεδρος Macron πιστεύει ότι αν η Αλβανία, πόσο μάλλον το Κόσοβο πλησιάσουν την Ευρώπη, η ισλαμοφοβική αντίπαλος του Marine Le Pen, θα τον κατηγορήσει ότι επέτρεψε την είσοδο δύο πλειοψηφικών μουσουλμανικών εθνών. Το Βερολίνο ήταν πάντα αδιάφορο για τα Βαλκάνια.

Η Γερμανία, πάντα μερκαντιλιστική, πούλησε μόλις έξι προηγμένα υποβρύχια στην Τουρκία – κάτι που ανατρέπει τη λεπτή ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο. H Γερμανία αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, είναι απίθανο να ασχοληθεί βοηθώντας στην επίλυση του βαλκανικού ζητήματος της Ε.Ε.

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η ένταξη στην ΕΕ των μικρών εθνών μεταξύ Αιγαίου και Άλπεων. Η Ελλάδα έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο εδώ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, λέει ότι ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η ένταξη στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη και έχει σε αυτό την υποστήριξη της Σλοβενίας που έχει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Ο εκκεντρικός πρωθυπουργός της, Janesz Janša, θεωρείται στην περιοχή ως ένας φτωχός Viktor Orban, αλλά οι Σλοβένοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είναι έξυπνοι και δεσμεύονται για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει το έδαφος μεταξύ της Σλοβενίας στις Άλπεις και της Ελλάδας στο Αιγαίο. Η σλοβενική κυβέρνηση διοργανώνει σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια τον Οκτώβριο.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή είναι το μοντέλο της φιλελεύθερης αυταρχικής κυβέρνησης με επιθέσεις εναντίον δικαστών και δημοσιογράφων με τον τρόπο του Orban και του Janša. Όμως το γεγονός παραμένει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που προσχώρησαν στην ΕΕ πριν από 25 χρόνια έχουν πολύ μεγαλύτερη επίγνωση της διάστασης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ από τα νεότερα κράτη μέλη.

  • Ελλάδα και Σλοβενία ​​πρέπει να παίξουν ρόλο.

Η Αθήνα έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ομαλοποιώντας τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Το επόμενο βήμα και ένα που θα ήταν ευπρόσδεκτο στην Ουάσινγκτον θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο.

Αυτό θα αποτελέσει διεθνή είδηση και θα κερδίσει την υποστήριξη του προέδρου Biden και των περισσότερων κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Θα έστελνε ένα μήνυμα σε Putin και Erdogan ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης.

Σε συνεργασία με την Ελλάδα, και όπως η Γαλλία και η Γερμανία μετά το 1945, προσφέροντας το χέρι της συμφιλίωσης στο Κόσοβο, το Βελιγράδι μπορεί να γίνει μέρος της λύσης στα Δυτικά Βαλκάνια και δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για την προσέγγιση της περιοχής στην Ευρώπη.

200 χρόνια αφότου η Ελλάδα άρχισε τη διαδικασία να γίνει πλήρως μέρος της Ευρώπης, η Αθήνα ως εταίρος και σύμμαχος της Ουάσινγκτον μπορεί να βοηθήσει τους γείτονές της στα Δυτικά Βαλκάνια να επιτύχουν τον ίδιο σκοπό.

ΠΗΓΗ: Euobserver – Can Greece work with Biden to solve the West Balkans impasse

Η Ελλάδα κατηγορεί τις ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με τους διακινητές αθώων ψυχών: Υποψίες και για κατασκοπεία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: