Αυτό θα ανακοινώσει ο Ερντογάν: Το 3% της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου θα ανακηρυχθεί πιλοτική περιοχή

Γυναίκες οπαδοί του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ρίχνουν λουλούδια στο πέρασμά του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




-Οδικός χάρτης για Βαρώσια – 681 τίτλοι ιδιοκτησίας ανήκουν στους Ελληνοκύπριους

Βήμα με βήμα την επιβολή νέων τετελεσμένων –διά του εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, με στόχο την ισχυροποίηση, όπως θεωρούν, της θέσης τους για λύση δύο κρατών– έχουν διαμορφώσει οι Τούρκοι και προχωρούν στην υλοποίησή τους, γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.

Τα επόμενα βήματα αναμένεται να τα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της εισβολής, ενώ έργα υποδομής εντός της περίκλειστης περιοχής βρίσκονται υπό εξέλιξη.

Το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι ο αποχαρακτηρισμός της πιλοτικής περιοχής από στρατιωτικής σε κατοικημένη και να τεθεί υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η πιλοτική περιοχή βρίσκεται σε  σημείο δίπλα από την εποικισμένη περιοχή.

Πρόκειται για έκταση που καλύπτει λίγο περισσότερο από το 3% της περίκλειστης, έχει 496 τεμάχια ακίνητης περιουσίας, για τα οποία υπάρχουν 681 τίτλοι ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως 33 ιδιοκτήτες της περιοχής αυτής έχουν προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή.

Αναμένεται ότι ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, Ερντογάν, θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να κάνουν αίτηση για αποκατάσταση, ανταλλαγή ή αποζημίωση, στη λεγόμενη επιτροπή του κατοχικού καθεστώτος. Ο στόχος της Άγκυρας με την πιλοτική περιοχή είναι να παρασύρει τους Ελληνοκύπριους σε χρονοβόρα διαδικασία μέσω της λεγόμενης επιτροπής, ενώ θα προχωρεί με έργα στο υπόλοιπο τμήμα της πόλης.

Οι εξελίξεις, όπως είναι γνωστό, θα συζητηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ότι μετά τη σύνοδο θα εξηγήσει δημόσια τους κινδύνους από τυχόν προσφυγές από Ελληνοκύπριους στην λεγόμενη επιτροπή του ψευδοκράτους.

Σε ό,τι αφορά τα υπό εξέλιξη έργα στην περίκλειστη περιοχή, η τουρκική πλευρά προετοιμάζει το άνοιγμα παραλίας, δίπλα στην πρώτη που άνοιξε, μπροστά από το ξενοδοχείο King George και στο εστιατόριο ΑΚΤΑΙΟΝ. Περαιτέρω κατασκευάζουν «διευκολύνσεις» σε δημόσιους χώρους, όπως «σταθμό αστυνομίας», «πυροσβεστικής», «κέντρο υγείας». Επίσης ετοιμάζουν «χώρους ξεκούρασης»!

Παρεμβάσεις Λευκωσίας, έρχεται ο Δένδιας

Η Λευκωσία ενόψει των πιο πάνω έχει κινητοποιηθεί διπλωματικά. Είναι σαφές πως επενδύει στην προσωπική παρέμβαση διεθνών παικτών, όπως των Μπάιντεν, Μακρόν, Τζόνσον και Λαβρόφ, προς τον ίδιο τον Ερντογάν. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, έχουν τύχει επεξεργασίας κάποιες ιδέες για εργαλειοποίηση πολιτικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται συναφώς, ότι στις 21 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη. Θα αξιολογήσουν τις τουρκικές κινήσεις και θα συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πάει στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 19 Ιουλίου: Θα παίξει και …ποδόσφαιρο! (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: