Βαρυχειμωνιά εν μέσω θέρους για την τουρκική οικονομία; Ο φαύλος κύκλος του προβληματικού Ερντογάν

File photo: Τούρκοι πολίτες σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, ERDEM SAHIN




Του ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ 

Ένας ακόμα υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είδε τις προηγούμενες ημέρες την πόρτα της εξόδου και έτσι προκλήθηκε μια νέα πτώση της Λίρας. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό που ανησυχεί τους γείτονες μας, καθώς τα σημάδια της οικονομίας της Τουρκίας είναι ανησυχητικά και το μέλλον προμηνύεται δύσκολο.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το νόμισμα της Τουρκίας έφθασε σε νέο ρεκόρ χαμηλό, λόγω της ανησυχίας που θέλει την νομισματική πολιτική της γείτονος να παραμένει εξαιρετικά χαλαρή, απέναντι στον περιορισμό του επιταχυνόμενου πληθωρισμού.

  • Με απλά λόγια όσο τα επιτόκια μένουν χαμηλά, τόσο ο πληθωρισμός θα αυξάνεται. Η αύξηση του θα επιφέρει άνοδο στις τιμές και θα ακριβύνει το ‘’καλάθι της νοικοκυράς’’. Ταυτόχρονα όμως θα μειώσει τελικά και την παραγωγή, αφού οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, θα απωθήσουν τους καταναλωτές από το να αγοράσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως με τα χαμηλά επιτόκια επιτυγχάνει να μοιράζει φθηνό χρήμα σε όποιον μπορεί και έχει τα κριτήρια να δανειστεί και έτσι κρατάει ίσως κάποιους ευχαριστημένους, αλλά σίγουρα όχι τους μετόχους των τραπεζών και τους επενδυτές που έχουν ρίξει χρήμα και έχουν επενδύσει στην Τουρκία.

Για αυτό άλλωστε 2 συνταξιοδοτικά funds από την Καλιφόρνια που είχαν επενδύσει στην Τουρκία, σηκώνουν τα χρήματα τους από την γειτονική χώρα.

Τα 2 αυτά συνταξιοδοτικά funds σύμφωνα με την California Globe διαχειρίζονται 650 δις, ενώ φαίνεται να στηρίζουν ένα νομοσχέδιο που ξεκίνησε από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές και ονομάζεται ‘’Αποεπένδυση από την Τουρκία’’. Οι Γερουσιαστές Anthony Portantino και Scott Wilk με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν πως θα ασκήσουν περισσότερη πίεση στην Τουρκία, σε ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει την Αρμενική γενοκτονία, όπως είπε και ο Portantino.

Η CalPERS που είναι το ένα εκ των δύο συνταξιοδοτικών ταμείων που σήκωσαν τα χρήματα τους από την Τουρκία, έχει επενδύσει στην γειτονική χώρα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποιούσε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους Αμερικανικών κολοσσών και μιλούσε για μια νέα εποχή στις σχέσεις της χώρας του, με την Αμερική.

Ο κ. Ερντογάν είπε πως  οι δύο χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν την μεταξύ τους οικονομική συνεργασία και να αυξήσουν με αυτό τον τρόπο την αξία των εμπορικών συναλλαγών τους.

  • Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 1,700 επιχειρήσεις που απασχολούν 78,000 άτομα και έχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 31.2 δις.

Το παράδοξο όμως είναι πως την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν καλεί τους ξένους επενδυτές στην χώρα τους και τους ζητά να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, με τις κινήσεις του προωθεί ένα νέο bank run. Παραδέχθηκε μάλιστα ο ίδιος, ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει εκ νέου τα συναλλαγματικά διαθέσιμα αν χρειαστεί.

Ο συνδυασμός όμως της πολιτικής αβεβαιότητας, την οικονομικής αστάθειας σε καιρούς οικονομικής κρίσης και της διεθνούς απομόνωσης, δεν φέρνουν επενδυτές, αλλά συνήθως τους διώχνουν μακριά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι νέες προκλήσεις και οι νέες ισορροπίες στο Ισραήλ: Η «μετά-Νετανιάχου» εποχή για Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: