Τρελός καιρός: Μέχρι 43 βαθμοί με καταιγίδες και χαλάζι από σήμερα Τρίτη έως και την Κυριακή

File photo: Κορύφωση του κύματος του καύσωνα αναμένεται το τριήμερο Πέμπτη έως Σάββατο. Photo via Pixabay.com




Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών, καθώς από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας.

Παράλληλα, ωστόσο, η αστάθεια του καιρού από άποψη φαινομένων θα συνεχιστεί με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις (σε μερικές μάλιστα περιοχές το χαλάζι ενδέχεται να έχει μέγεθος μεγαλύτερο των δύο εκατοστών).

Το πρώτο έντονο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή 27/6, με τη θερμοκρασία να σημειώνει προοδευτική σημαντική άνοδο και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

  • Ήδη από σήμερα,  υψηλά επίπεδα κινήθηκε η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ήσαν στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας (36,2 βαθμοί), στη Θήβα και στη Βαμβακού Φαρσάλων (από 36,1) και στη Λιβαδειά (35,9).

  • Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται μέσα στο τριήμερο Πέμπτης 24/6 – Σαββάτου 26/6, οπότε σε αρκετές περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες να φτάνουν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες στην Καρδίτσα από το χαλάζι

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών στη φυτική αλλά και τη ζωική παραγωγή, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Πρόκειται για καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών, βιομηχανικής τομάτας και πιπεριάς, πεπονιών και καρπουζιών, καθώς και σε θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις, βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

Στο δήμο Σοφάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η αυτοψία ειδικού κλιμακίου, ανέδειξε την έκταση αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται στο 100%. Μεγάλες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή καταγράφονται στο Καρποχώρι, στην Αγία Παρασκευή, στην ‘Αμπελο, στο Δασοχώρι, στο Μελισσοχώρι, στους Σοφάδες και στο Λουτρό. Στην ΤΚ Καρποχωρίου ζημιές υπέστησαν σχεδόν το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση σημειώθηκε και σε χωριά του δήμου Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι ζημιές αφορούν σε βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλια, μποστανοειδή, ζαρζαβατικά και θερμοκήπια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Εξαρθρώθηκε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών: Εννιά συλλήψεις σε Αθήνα και Πάτμο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: