Το θέμα της έκθεσης στις πανελλαδικές: «Επεσαν» δύο κείμενα δημοσιογράφων

Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου περιμένουν να ξεκινήσουν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, στο Γενικό Λύκειο Φιλοθέης, Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021.




Δύο δημοσιογραφικά άρθρα και το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο», βρέθηκαν ανάμεσα στα κείμενα που κλήθηκαν να αναλύσουν οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Το πρώτο κείμενο τιτλοφορείται «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».

Το θέμα αφορά τα εφόδια και τις δεξιότητες, που πρέπει να έχουν οι νέοι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής και πώς μπορούν να βελτιώσουν τον κόσμο.

Το δεύτερο κείμενο αφορά τα όνειρα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες των νέων και ιδίως των τελειόφοιτων σε συνάρτηση με τον επαγγελματικό  προσανατολισμό.

Επίσης, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να σχολιάσουν το ποίημα του Γκάτσου «Στον Σείριο».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε μία πρώτη αποτίμηση του θέματος, η φιλόλογος – καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, Σίσσυ Κωνσταντάρα, το χαρακτηρίζει «βατό και κατανοητό»

Επίσης, τα κείμενα ως προς την προσέγγιση των ερωτημάτων έχουν ακριβώς τη ίδια δομή με τα περσινά.

Το ερώτημα στο ποίημα του Γκάτσου ήταν κάτι αναμενόμενο. Πιθανόν, η περίληψη του κειμένου (Θέμα Α1) να δυσκολέψει τους υποψηφίους, εκτιμά, τέλος, η κ. Κωνσταντάρα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πάνω από 100.000 υποψήφιοι

Φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο έγγραφο, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ των ΕΠΑΛ με το Δελτίο εξεταζομένου και την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας που φέρει φωτογραφία.

Επίσης, υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωση.

Το μήνυμα της Προέδρου

Μήνυμα στήριξης και ελπίδας σε όλα τα παιδιά που ξεκίνησαν σήμερα τις Πανελλήνιες εξετάσεις στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέσω Τwitter. Στην ανάρτησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται το αποτέλεσμα να δικαιώσει τις προσδοκίες τους και τονίζει ότι «η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει, είναι το κουράγιο να συνεχίζεις».

Όπως αναφέρει:

«Πρώτη μέρα των πανελληνίων εξετάσεων, εύχομαι σε όλα τα παιδιά ένα αποτέλεσμα που θα δικαιώσει τις προσδοκίες τους. Ας δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, με τη σκέψη ότι “η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει, είναι το κουράγιο να συνεχίζεις”».ειες τους που στέκονται δίπλα τους.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Στα 6,8 εκατομμύρια έφθασαν οι Ελληνες που έχουν ήδη κάνει έστω μία δόση εμβολίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: