To Brexit έκανε ακόμη πιο ελκυστικά τα πανεπιστήμια της Κύπρου

Photo by Emily Ranquist from Pexels




Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει κάνει άλματα προόδου την τελευταία δεκαετία στην Κύπρο. Τα πανεπιστήμια της Κύπρου δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από πολλά αντίστοιχα του εξωτερικού, σε προηγμένες χώρες, και πέραν των ντόπιων, πολλοί ξένοι φοιτητές επιλέγουν το νησί μας για σπουδές.

Ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Κίτσιος, μιλά στον Φιλελεύθερο για τις προοπτικές των κυπριακών πανεπιστημίων και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τομέα, μετά το Brexit και τις πρόσθετες δυσκολίες πρόσβασης νέων από την Κύπρο σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Ποιο είναι σήμερα το επίπεδο των κυπριακών πανεπιστημίων, κ. Κίτσιο;

H ποιότητα των κυπριακών πανεπιστημίων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Σήμερα, έχουμε τρία πανεπιστήμια, ως Κύπρος, στα 1000 καλύτερα του κόσμου: Το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κάτι που αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα, εάν αναλογιστούμε το μέγεθος της χώρας μας. Η ποιοτική ανάπτυξη της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι κάτι που δεν περνά απαρατήρητο στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται κάνουν τα πανεπιστήμια μας ελκυστικά, τόσο στους Κύπριους, όσο και στους ξένους φοιτητές.

Βλέπετε να αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια, λόγω του Brexit;

Οι επιπτώσεις του Brexit αποτελούν τροχοπέδη για τη φοίτηση Κυπρίων φοιτητών στη Βρετανία, κάτι που ευνοεί τα κυπριακά πανεπιστήμια. Η κατηγοριοποίησή τους πλέον ως φοιτητές τρίτων χωρών, ο αποκλεισμός τους από το φοιτητικό δάνειο της ΕΕ, αλλά και το κόστος ζωής στη Βρετανία, έχουν αυξήσει σημαντικά τα ετήσια έξοδα ενός φοιτητή. Σε σύγκριση με την Κύπρο, τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων είναι διπλάσια, κάτι που οδηγεί τους Κύπριους να στρέφονται στην επιλογή των τοπικών πανεπιστημίων.

Γιατί, όμως, να μην επιλέξουν Κύπριοι νέοι και νέες μια άλλη χώρα της ΕΕ για να σπουδάσουν, όπως για παράδειγμα την Ολλανδία;

Τα δίδακτρα στην Ολλανδία είναι αρκετά χαμηλά, καθώς είναι επιδοτημένα από την κυβέρνηση της χώρας. Αυτό, όμως, που δεν αντιλαμβάνεται αρκετός κόσμος είναι τον ρόλο του κόστους ζωής σε μια χώρα. Διαμονή, διατροφή και μέσα μεταφοράς, αυξάνουν το συνολικό κόστος σπουδών περίπου κατά 30% σε σχέση με το κόστος στην Κύπρο. Εξάλλου, ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε συγκεκριμένες χώρες είναι η διαμονή. Αρκετά πανεπιστήμια δεν έχουν εστίες που να καλύπτουν όλους τους φοιτητές, αλλά ούτε και η εύρεση διαμονής εντός της πόλης είναι εύκολη, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε λύσεις μακριά από τα πανεπιστήμια που φοιτούν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποχρεωθούν να κατοικήσουν σε περιοχές που απέχουν μία ώρα από τον χώρο φοίτησης.

Όσον αφορά ειδικότερα την Ολλανδία, υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει τη φοίτηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένας στους τρεις ξένους φοιτητές που ξεκινούν τη φοίτησή τους στην Ολλανδία, τη διακόπτουν με την πάροδο του πρώτου έτους. Ο λόγος είναι πως, ενώ τα κριτήρια για εισδοχή στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας δεν είναι ψηλά, οι προϋποθέσεις για διατήρηση των φοιτητών στο πανεπιστήμιο είναι αρκετά αυστηρές, ειδικότερα στα καλά πανεπιστήμια.

Πώς οι Κύπριοι εργοδότες βλέπουν τους απόφοιτους των πανεπιστημίων; Δείχνουν κάποια προτίμηση σε κάποια;

Η Ολλανδία διαθέτει σπουδαία πανεπιστήμια, που βρίσκονται στις ψηλές θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την άποψη που έχουν πολλοί Κύπριοι εργοδότες, οι οποίοι προτιμούν απόφοιτους από την Αγγλία, ακόμη και αν αυτοί φοίτησαν σε μέτρια πανεπιστήμια, καθώς ίσως δεν γνωρίζουν την εξαιρετική ποιότητα που έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στη χώρα της «τουλίπας», όπως αυτά του Άμστερνταμ, του Γκρόνινγκεν, κ.α. Όσον αφορά τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η απήχηση που έχουν σε εργοδότες είναι αρκετά υψηλή, με το ποσοστό εργοδότησης των φοιτητών μας να ξεπερνά το 90%, μέσα σε διάστημα 18 μηνών από την αποφοίτηση τους.

Πώς ανταγωνίζονται τα κυπριακά πανεπιστήμια, τα πανεπιστήμια του εξωτερικού;

Σίγουρα η εμπειρία ενός φοιτητή που έχει ζήσει στο εξωτερικό είναι ανεκτίμητη, κάτι όμως που μπορεί να προσφερθεί και από τα κυπριακά πανεπιστήμια, καθώς υπάρχουν αρκετές συνεργασίες με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω του Erasmus+. Δηλαδή, κάποιος που μπορεί να σπουδάζει σε κυπριακό πανεπιστήμιο, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του για ένα χρόνο σε ακαδημαϊκό ίδρυμα του εξωτερικού, φτάνει αυτό να είναι στη λίστα των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων, τα οποία στη δική μας περίπτωση ξεπερνούν τα διακόσια.

Σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι και η ασφάλεια. Η Κύπρος είναι η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τις ηλικίες 15-29, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Όσον αφορά την Αγγλία και την Ολλανδία, είναι μεγάλες χώρες και θεωρώ πως οι μεγαλουπόλεις τους, Λονδίνο και Άμστερνταμ, έχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου στις ηλικίες αυτές.

Ποιες είναι οι ανησυχίες σήμερα των αποφοίτων από τα αγγλόφωνα σχολεία της Κύπρου, οι οποίοι σκόπευαν να μεταβούν για σπουδές στην Αγγλία;

Οι απόφοιτοι αυτών των σχολείων φτάνουν τους 500 για φέτος και απ’ ό,τι δείχνουν τα σημερινά δεδομένα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα φοιτήσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Ας μην ξεχνούμε πως και πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, όταν δεν ίσχυαν τα μειωμένα δίδακτρα και τα φοιτητικά δάνεια της ΕΕ, πολλοί Κύπριοι φοιτητές μετέβαιναν στη Βρετανία για σπουδές. Άρα θεωρώ πως επιστρέφουμε στα δεδομένα που ίσχυαν προ ΕΕ. Προσωπικά, προτρέπω τους φοιτητές που θέλουν να φοιτήσουν στη Βρετανία, να σκεφτούν σοβαρά να παραμείνουν στην Κύπρο εάν δεν τους δεχτεί κάποιο πολύ σημαντικό βρετανικό πανεπιστήμιο.

Φοιτητές από Αμερική στην Ιατρική Σχολή

Έχετε δεχτεί, κ. Κίτσιο, αιτήσεις από Κύπριους που φοίτησαν για κάποιο χρόνο σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και θέλουν να επιστρέψουν και να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας;

Δεν υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία για τα δεδομένα αυτά, αλλά υπάρχουν όντως περιπτώσεις φοιτητών που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να συνεχίσουν στη Βρετανία. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι γενικότερο και αφορά την αντίληψη που είναι βαθιά ριζωμένη στην κυπριακή νοοτροπία, ότι τα πανεπιστήμια της χώρας μας είναι κατώτερα από αυτά του εξωτερικού. Αυτό δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια και πρέπει να αλλάξει αυτή η εντύπωση, καθώς είναι αξιοθαύμαστο το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο. Αυτό μας έχει καταστήσει ελκυστικό προορισμό σε χώρες που εμείς στέλνουμε νέους για να φοιτήσουν. Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αυτή την στιγμή φοιτούν 100 φοιτητές από την Αμερική, ενώ μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει πέραν των 300. Κάτι που πριν 20 χρόνια θα φάνταζε ακατόρθωτο.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στο 55% η εμβολιαστική κάλυψη 1ης δόσης στην Κύπρο: 79 σημεία για rapid test, την Κυριακή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: