Τα «όχι» των κομμάτων σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής κυριαρχούν στον Τύπο της Κύπρου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Τα “όχι” που είπαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με την πρόσκλησή του για σχηματισμό Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, τα νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκρίνει η Βουλή ώστε η Κύπρος να πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ανάμεσα στα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες την Τετάρτη.

Επίσης κυριαρχούν θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και και τη στάση της Τουρκίας, η επικείμενη επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο καθώς και τα προβλήματα για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία μετά την ανακοίνωση για αναβολή άρσης των περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία,

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο “Χαριστική βολή στον τουρισμό”, πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός μετέθεσε για τις 19 Ιουλίου την άρση των περιοριστικών μέτρων με αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα ένας καλοκαιρινός μήνας για τον κυπριακό τουρισμό. Αλλού αναφέρει πως με πόλεμο απειλεί το Προεδρικό το ΑΚΕΛ αν υπουργοποιηθεί ο Αδάμου. Επίσης αναφέρει πως η Βουλή καλείται να εγκρίνει 22 νομοθετήματα μέχρι τέλος του 2021 για να αντλήσουμε τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο στο κύριο του θέμα “Ευρεία απόρριψη και … στο βάθος προεδρικές”, γράφει πως τα 6 “όχι” που εισέπραξε ο Πρόεδρος αφήνουν μόνο τον ΔΗΣΥ στην εξουσία. Αλλού γράφει πως μοιράζει την τράπουλα και πάλι ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε ό,τι αφορά τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ακόμη αναφέρει πως έρχεται η Λουτ, στις 21 Ιουνίου, στη σκιά των επαφών στις Βρυξέλλες.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο “Στρατηγική εντυπωσιασμού”, πως η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει τη θετική ατζέντα, παρακάμπτοντας το Κυπριακό. Αλλού αναφέρει πως μειώθηκε στους 5 αστυνομικούς η φρουρά της νέα Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως συντηρείται η κόντρα ιεραρχών με τον Αρχιεπίσκοπο, λόγω της αναγνώρισης του Κιέβου Επιφανίου.

Η “Χαραυγή”, με τίτλο στο κύριο της θέμα “Οκτώ άξονες διεκδικήσεων για εργαζομένους θέτει η ΠΕΟ”, γράφει για έλλειψη ουσιαστικής παρέμβασης από το κράτος και απουσία μέτρων προστασίας. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή διαδήλωση έξω από τη Γενική Εισαγγελία σε σχέση με την απόφαση για μη ποινική δίωξη αστυνομικών που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση της εξαφάνισης γυναικών και παιδιών που δολοφονήθηκαν. Εξάλλου αναφέρεται στην απόφαση της Κ.Ε του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 προς ενίσχυση του αγώνα για απελευθέρωση της Ελλάδας από τους ναζί.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Απίθανη δεύτερη άτυπη διάσκεψη” πως σύμφωνα με τη Λευκωσία η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί δεύτερη άτυπη διάσκεψη. Αλλού αναφέρεται στο έργο που θα ανεβάσει το καλοκαίρι ο ΘΟΚ με τίτλο “Εσμέ”. Σε άλλο θέμα γράφει πως άντρας καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία του πατέρα του.

Η εβδομαδιαία οικονομική “Η Καθημερινή” με τίτλο στο κύριο της θέμα “Τα καυτά ν/σ που θα φέρουν ζεστό χρήμα” αναφέρει πως τα νομοσχέδια αυτά πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο 2021 προκειμένου η Κύπρος να πάρει την προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλού γράφει πως η παλιά Λευκωσία γίνεται καινούργια. Επίσης αναφέρει πως στο κόκκινο βρίσκονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Μαρία Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος

Κανένας θάνατος από κορωναϊό στην Κύπρο την Τρίτη: 64 κρούσματα, 32 οι νοσηλευόμενοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: