Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η επίσκεψη της Ούρσουλας στην Κύπρο: Για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψη;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στις Βρυξέλλες. EPA, JOHN THYS




Στα μέσα ερχόμενης εβδομάδας θα βρεθεί για ολιγόωρη επίσκεψη και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η επίσκεψη φον ντερ Λάιεν στο νησί θα έχει ως βασικό αντικείμενο συζήτηση το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Για τη Λευκωσία η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, την ερχόμενη εβδομάδα, θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο κυπριακό πρόγραμμα ανάκαμψης.

Το κυπριακό σχέδιο προνοεί συνολικά κονδύλια €1,2 δισ., εκ των οποίων το €1 δισ. σε χορηγίες και €0,2 δισ. σε δάνεια, με τους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ να εκτιμούν ότι θα κινητοποιήσουν επιπλέον €1,4 δισ. σε ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% την περίοδο 2022 – 2026.

Η επίσκεψη φον ντερ Λάιεν αφορά εν πολλοίς την οικονομία αλλά εκτιμάται ότι θα σταλούν και μηνύματα για άλλα ζητήματα και κυρίως στο Κυπριακό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα είχε αναφερθεί σε δηλώσεις της στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον οποίο διαμήνυσε την αντίθεσή της ΕΕ σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Σημαντική εξέλιξη: Στα τέλη του 2021 γεώτρηση από την ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: