Όποια ένταση από Τουρκία με Ελλάδα ή Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, λέει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Δημήτρης Παπαμήτσος




«Η Τουρκία μονίμως εκφράζει αντίρρηση για τα συμπεράσματα και στο βαθμό που η θέση της ΕΕ είναι σταθερή δεν περίμενα μία διαφορετική αντίδραση» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Ευρώπη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και θεωρώ πως θα συνεχίσει στη λογική της αποκλιμάκωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας – απαντώντας σε άλλο σκέλος της ίδιας ερώτησης – ότι «δεν συναντήθηκα με τον Τατάρ, διασταυρωθήκαμε για δύο λεπτά και του είπα πως η λύση των δύο κρατών δεν θα μας πάει πουθενά. Όταν ο κ. Τατάρ μιλάει για δύο κράτη κανείς στην Ευρώπη δεν τον ακούει, σταματάει η συζήτηση. Ας βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Το πλαίσιο των σχέσεων μας με την Τουρκία μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο».

«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Απογοήτευση δηλώνει η Άγκυρα για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ: Απέχουν από τις προσδοκίες της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: