Ο Νίκος Δένδιας υπέγραψε την ιδρυτική συμφωνία του Οργανισμού της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας

File Photo Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας υπογράφει έγγραφα δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar (Α) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ινδίας στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της ιδρυτικής συμφωνίας πλαισίου του Οργανισμού της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας.

«Ήταν μεγάλη χαρά να υπογράψω τη συμφωνία πλαίσιο της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας. Μια πρωτοβουλία του Ινδού πρωθυπουργού, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 120 χώρες, με προεξάρχουσα τη θέση της Γαλλίας» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως πάγια θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ, καλωσόρισε την Ελλάδα στην οικογένεια της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας. «Είναι τιμή μου που βρέθηκα εδώ, για την υπογραφή από εσάς, της ένταξης στη Συμμαχία» είπε απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κοινή μας δέσμευση προς ένα πιο πράσινο πλανήτη, μια περισσότερο αειφόρο ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν δηλώσεις των δύο υπουργών στον Τύπο.

Τι είναι η Ηλιακή Συμμαχία

Η Διεθνής Ηλιακή Συμμαχία στοχεύει στην ανάπτυξη 1000 GW ηλιακής χωρητικότητας. Ωστόσο, για να επιτευχθεί καθαρή και προσιτή ενέργεια για όλους, θα χρειαστεί επένδυση ύψους περίπου 1.000 δισ. δολαρίων έως το 2030 – κάτι που ναι μεν είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, αλλά το όραμα είναι υποδειγματικό.

Η ιδέα της δημιουργίας της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας (International Solar Alliance – ISA) ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της 21ης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP-21), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου του 2015.

Ακολούθως, η Ινδία ηγήθηκε της προσπάθειας για μια νέα εποχή αμοιβαίων επωφελών πολυεπίπεδων προσπαθειών, μέσω της ίδρυσης της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2018 στο Νέο Δελχί, από τον πρωθυπουργό Μόντι και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην παρουσία περισσότερων από 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που στοχεύει να φέρει την αλλαγή, καταπολεμώντας τις κλιματικές αλλαγές που απειλούν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, αποτελώντας παράλληλα ένα παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ Βορρά και Νότου.

Όταν μάλιστα η ίδια η Συνθήκη των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή διακυβεύθηκε μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ, την ίδια ώρα έγιναν μέρος της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας και επαίνεσαν τις προσπάθειες του Ινδού ηγέτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Μεγάλης σημασίας συνάντηση Μητσοτάκη: Ο ΥΠΕΞ της Ινδίας και το στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: