Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι – Έρχονται προνόμια για εμβολιασμένους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL




Σε εκ νέου έκκληση για πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών προχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα κάποια “προνόμια” για τους εμβολιασμένους.

«Μια απάντηση υπάρχει, η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών»: Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην μετάλλαξη «Δέλτα» προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε. θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Υπογράμμισε ότι «όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν» και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μια «συστηματική προσπάθεια να εντείνουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την λήψη της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του  όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας σημειώνοντας πως υπάρχουν τα αποθέματα έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να εμβολιαστεί όσο σύντομα επιθυμεί.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου.

Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα- προνόμια υπέρ των όσων έχουν εμβολιαστεί, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προσεγγίσει «πιο έξυπνα και δημιουργικά συμπολίτες που δεν έχουν λάβει ακόμα την απόφαση» να εμβολιαστούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι στην Σύνοδο «δεν υπάρχει πλειοψηφία για επιβολή πρόσθετων περιορισμών για την αντιμετώπιση της “Δέλτα”», για να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει για επισκέπτες «και τηρούμε όλα τα αναγκαία μέτρα – εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα».

Σε ερώτηση σχετικά με τα εμβόλια που γίνονται δεκτά από την χώρα μας σε περιπτώσεις ξένων τουριστών, είπε:

  • «Πράγματι η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το Σπουτνικ και άλλες που δεν το δέχονται. Καλυπτόμαστε ως Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού».

Σε επόμενη ερώτηση, τόνισε ότι ο ίδιος καταλαβαίνει «όσους πολίτες μας εξέφρασαν έναν αρχικό προβληματισμό για το εμβόλιο», αλλά τους κάλεσε να μελετήσουν όλα τα στοιχεία.

Κατόπιν, συμπλήρωσε ότι «διαφωνώ κάθετα με όσους είναι ιδεολογικά αρνητές», ενώ αναφερθείς σε όσους μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά περιμένουν πρώτα να το κάνουν κάποιοι άλλοι, είπε: «Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά, θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: