Μερικοί έχουν ξεχάσει ότι ο κ. Μπάιντεν έφυγε με το Air Force II από την Ουάσιγκτον και πήγε στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον κ. Αναστασιάδη…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχωρεί από την εκκλησία Holy Trinity, στην Ουάσιγκτον. EPA, Chris Kleponis / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία φοβερή κατάσταση με την Τουρκία. Ενώ βρίσκεται κυριολεκτικά στη γωνία και με μία εύθραυστη οικονομία, που αδυνατεί να στηρίξει τις φαντασιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα του είναι δήθεν μία παγκόσμια δύναμη, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί τους πάντες.

Έφτασε στο σημείο να… «προειδοποιεί» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να απειλεί να απελάσει -ναι καλά διαβάσατε- τους Ρώσους τεχνικούς, που συναρμολογούν, κατόπιν συμφωνίας, το σύστημα S-400, να υποστηρίζει τη διάλυση του Ισραήλ, το οποίο είναι το πιο ισχυρό κράτος στην ευρύτερη γειτονιά μας, και γενικά να συμπεριφέρεται σαν «Πλανητάρχης».

  • Μόνο που ο πραγματικός Πλανητάρχης είναι άλλος και κατέρχεται στις Βρυξέλλες για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον προβληματικό Ερντογάν.

Παρά το γεγονός ότι η θερμή επιστολή του Αμερικανού Προέδρου στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, είχε άλλο σκοπό, περιείχε ηχηρά μηνύματα και για τον Ερντογάν, οκτώ μέρες πριν από τη συνάντησή τους, η οποία αναμένεται να είναι συγκρουσιακή. Εκτός εάν ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να πάει στις Βρυξέλλες ως ένας αλλαγμένος άνθρωπος και πολιτικός.

Όλοι όσοι τον μελετούν εκ του σύνεγγυς, δεν «αγοράζουν» τις πληροφορίες ότι θα συνετιστεί και θα συνεργαστεί με τους δυτικούς συμμάχους, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους γείτονές του, στο ΝΑΤΟ και στην ίδια την Αμερική. Αντίθετα αναμένουν ότι θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες ως η κατ’ εξοχήν ισχυρή προσωπικότητα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό που βασικά θέλουν να πουν είναι ότι ο Ερντογάν πάει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για να συγκρουστεί με τον Μπάιντεν.

Αν όντως αυτό σχεδιάζει, σημαίνει ότι δεν γνωρίζει καθόλου τον πρόεδρο της Αμερικής. Πρώτα απ’ όλα δεν είναι Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί. Έχει τελειώσει. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έχει αποδείξει μέχρι τώρα πως δεν χωρατεύει. Η υπόθεση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ο τρόπος που έδρασε πρέπει να διδάσκεται στις σχολές διπλωματίας. Του είπαν διάφορα οι συνεργάτες του. Ο ίδιος ήθελε να υλοποιήσει την υπόσχεσή του στους Αρμένιους. Ανέλαβε μάλιστα το βαρύ φορτίο να ενημερώσει ένα «τρελαμένο» Ερντογάν, ο οποίος ήταν σε κατάσταση απόγνωσης. Ήταν σε απόλυτη άρνηση.

Λέγεται ότι ο κ. Μπάιντεν έδρασε ψύχραιμα, αλλά και ψυχρά. Πώς αντέδρασε ο Ερντογάν μέχρι τώρα; Ψελλίζει εδώ και εκεί τα παράπονα του. Αλλά όσοι περιμέναμε να εκδιώξει τις αμερικανικές και νατοϊκές εγκαταστάσεις διαψευστήκαμε. Κατάπιε μία μεγάλη προσβολή για την Τουρκία και το λαό της.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν χωρατεύει επίσης και με το ζήτημα των S-400. Εάν οι πληροφορίες που διαρρέουν από την Ουάσιγκτον είναι ορθές, τότε η Τουρκία θα υποστεί και άλλες κυρώσεις εάν δεν διώξει από το έδαφος της το ρωσικό σύστημα. Ο Ερντογάν, απέναντι στον κ. Μπάιντεν, δεν έχει επιλογές. Μάλλον έχει την εξής μία: Να επιστρέψει στο δυτικό μαντρί. Θα το πράξει; Ούτε ο ίδιος το γνωρίζει. Αλλά θα το πληροφορηθούμε στις 14 Ιουνίου.

Μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν μεταξύ του κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν, τι κάνει η Λευκωσία, η οποία βολοδέρνει μεταξύ του μικρόκοσμού της και της διαφθοράς; Θα μπορούσε να παίξει το απόλυτο διπλωματικό παιγνίδι, αλλά ο κ. Αναστασιάδης δεν ακούει κανένα. Όλα τα γνωρίζει βεβαίως-βεβαίως.

  • Ενώ είναι πραγματικός φίλος με τον κ. Μπάιντεν, και οι διπλωματικοί κύκλοι «βουϊζουν» επ’ αυτού του γεγονότος- δείχνει να διστάζει να χρησιμοποιήσει το κανάλι που άφησε ανοικτό ο σημερινός πρόεδρος από τότε που ήταν αντιπρόεδρος.
  • Μερικοί έχουν ξεχάσει ότι ο κ. Μπάιντεν έφυγε με το Air Force II από την Ουάσιγκτον και πήγε στη Νέα Υόρκη για να επισκεφθεί στο νοσοκομείο τον κ. Αναστασιάδη. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται αν δεν υπάρχει φιλία ή αν δεν υπάρχει συμφέρον. Εμείς θα παραμείνουμε στο πρώτο: στη φιλία τους.

Προσωπικά, δεν γνωρίζω αν θα προσκαλεστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο. Αλλά, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν συμβεί.

Η επιστολή του κ. Μπάιντεν στον κ. Αναστασιάδη είχε διπλή σημασία: Ενίσχυση της Κύπρου σε μία δύσκολη στιγμή, αλλά και προσωπική συμπαράσταση του Κύπριου Προέδρου. Εδώ παίζεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιγνίδι, που δυστυχώς δεν το «πιάνουν» στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Κάποιος, επιτέλους, ας τους ξυπνήσει. Και ο κ. Αναστασιάδης ας διορθώσει 1-2 «προβληματάκια» που περιέχονται στην κατά τα άλλα πολύ καλή επιστολή του κ. Μπάιντεν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έχω αναφερθεί άπειρες φορές στα θέματα διαφθοράς. Συμμετέχοντας σε μία μεγάλη έρευνα για το θέμα, συνάντησα αρκετούς ανθρώπους στο νησί. Άκουσα φρικτές καταγγελίες. Δυστυχώς, οι καταγγέλλοντες τρέμουν για τις ζωές τους και δεν ομιλούν επώνυμα. Οπότε, απαιτείται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθούν με άλλο τρόπο οι καταγγελίες. Δεν είναι εύκολο, και σίγουρα εγκυμονεί κινδύνους για τις ζωές όσων ασχολούνται με την αποκάλυψη της διαφθοράς. Καταθέτω τα παραπάνω, για να γνωρίζουν οι πολίτες με ποιους έχουμε να κάνουμε…

Δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο της Κύπρου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Μπάιντεν ομιλεί για την επιστροφή στη Μεσόγειο και στη Λευκωσία βλέπουν τα …άστρα: Τα μηνύματα του Πλανητάρχη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: