Κατάρρευση κτιρίου στη Φλόριντα: Αγνοούσαν επί τρία χρόνια το SOS μηχανικού για σοβαρό κατασκευαστικό λάθος

Τμήμα του καταρρεύσαντος κτιρίου. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Tρία χρόνια πριν από την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Νότια Φλόριντα ένας σύμβουλος είχε προειδοποιήσει ότι υπήρχαν ενδείξεις «σοβαρών δομικών ατελειών» στην πλάκα του σκυροδέματος κάτω από το κατάστρωμα της πισίνας και μεγάλη ρωγμή και θρυμματισμός στο υπόγειο γκαράζ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι η έκθεση του συμβούλου μηχανικού Frank Morabito τον Οκτώβριο του 2018 ήταν η βάση για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου επισκευής που επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα, πλην όμως περισσότερο από δυόμισι χρόνια μετά την προειδοποίηση.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο οργανισμός διαχείρισης του συγκροτήματος είχε αποκαλύψει ορισμένα από τα προβλήματα μετά την κατάρρευση. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση από τους αξιωματούχους της έκθεσης του Morabito κατέδειξε την πλήρη έκταση της ζημιάς στο σκυρόδεμα. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς προκλήθηκε πιθανώς από τη χρόνια έκθεση στο διαβρωτικό γεμάτο αλάτι αέρα της ακτής της Νότιας Φλόριντα.

Ο Morabito δεν έδωσε καμία ένδειξη στην έκθεσή του ότι η δομή κινδύνευε να καταρρεύσει, αλλά σημείωνε ότι οι απαραίτητες επισκευές θα έπρεπε να στοχεύουν στη «διατήρηση της δομικής ακεραιότητας» του κτιρίου και των 136 μονάδων του, ανέφεραν οι ΝΥΤ.

«Αν και μερικές από αυτές τις ζημιές είναι μικρές, το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης φθοράς πρέπει να επιδιορθωθεί εγκαίρως», ανέφερε επί λέξει για τις ζημιές στο κτίριο ηλικίας 40 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο τμήμα του κτηρίου στο προάστιο Surfside του Μαϊάμι κατέρρευσε ξαφνικά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και ενώ οι ένοικοί του κοιμόνταν.

Τέσσερα άτομα έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και 159 αγνοούνται με τις ομάδες έρευνας και διάσωσης να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο μέσα από ένα σαθρό βουνό από συντρίμμια.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Τέσσερις νεκροί από συντριβή αερόστατου στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: