Σε λίγες εβδομάδες βγάζουμε τη μάσκα, λέει ο καθηγητής Βατόπουλος: Ως τις αρχές 2022 ο κορωναϊός θα είναι γρίπη

FILE PHOTO: Πολίτες περπατούν στην οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι σε λίγους μήνες, ο κορωναϊός θα συνιστά περίπου μία απλή γρίπη, προχώρησε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Έως τις αρχές του 2022 τον κορωνοϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ πρόσθεσε ότι στις επόμενες εβδομάδες οι πολίτες θα βγάλουν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, παρότι ο  ίδιος συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως επεσήμανε τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι έναντι των μεταλλάξεων, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν και κάποιες ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά. 

Ο κρίσμος ρόλος του εμβολιασμού

Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70 – 80%, τότε οι μεταλλάξεις ίσως να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν.

Εκτίμησε πως ο κίνδυνος επικράτησης των μεταλλάξεων είναι ακόμη θεωρητικός και ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα εμβόλια ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κορωναίου θα αφορά τους ανεμβολίαστους και ότι το χειμώνα θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, η οποία όμως, όπως ο ίδιος θεωρεί, θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Πρώην κατάδικος 35χρονος αλλοδαπός ο καταζητούμενος για τον βιασμό καθαρίστριας στα Πετράλωνα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: