Η Βικτόρια Νούλαντ τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου: Κυπριακό και ασφάλεια στην ατζέντα

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ. Φωτογραφία via Twitter, @AtlanticCouncil




Τηλεφωνική συνομιλία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland) είχε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. (άλλωστε γνωρίζονται από το παρελθόν, λόγω της προηγούμενης ιδιότητας της κ. Νούλαντ στην κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα.

Το γεγονός ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε τρεις μέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, και την αποστολή επιστολής από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις της Λευκωσίας και της Ουάσινγκτον, δήλωσαν οι πηγές.

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό. Ανταλλάγησαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Η κ. Νούλαντ φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία και την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο ψηλότερο επιπεδο, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών είτε στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Νούλαντ ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος Biden είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος προς την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

Σύμφωνα με τις πηγές, αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου τότε Biden στην Κύπρο το 2014 που άνοιξε το δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε νέα επίπεδα, εξέφρασε επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε μια πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων τομέων που άπτονται των σχέσεων και επαφών στο επίπεδο των δύο λαών.

Τέλος, επανέλαβε την σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας επιθυμία για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Τουρκοποιούν τα κατεχόμενα Ερντογάν και Τατάρ και η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα: Υπογράφουν και… πρωτόκολλο συνεργασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: