Οι Times του Λονδίνου πρόσφεραν βήμα στον κατοχικό ηγέτη: Το βιτριόλι του Ερσίν Τατάρ για τους Έλληνες

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Ρεπορτάζ από τα Κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Times (Louise Callaghan), η οποία προσφέρει βήμα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ να κατηγορήσει τους Ελληνοκύπριους.

Το κύριο θέμα είναι η επιμονή της κατοχικής τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην απαράδεκτη λύση των δύο κρατών παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το κλείσιμο της διέλευσης στην Πράσινη γραμμή επί σειρά μηνών και την πτώση της τουριστικής ροής.

Επιμένουμε ότι πρέπει να αναγνωριστούμε ως ίσοι: ισότιμη κυριαρχία και διεθνές καθεστώς», δήλωσε ο Ersin Tatar, ο κατοχικός ηγέτης που κέρδισε τις παράνομες λεγόμενες “προεδρικές εκλογές” τον περασμένο Οκτώβριο.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε σταθερότητα, θέλουμε συνεργασία. Εάν έχουμε συνεργασία στο νησί, τότε θα είναι καλό για όλους τους Κύπριους, διότι η Τουρκία είναι η κύρια αγορά εδώ ».

Ο αδιάντροπος Tatar βλέπει την προσέγγισή του για δύο κράτη δήθεν ως τρόπο διασφάλισης της ειρήνης, και όχι ως όχημα εμβάθυνσης της διαίρεσης. Μιλώντας για τις συγκρούσεις του παρελθόντος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων δήλωσε:

«Τώρα, είναι τόσο εύκολο, με ειρήνη, σταθερότητα. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι συνέβη – ήταν τρομακτικό », είπε. «Δεν θέλω ποτέ να το ζήσω ξανά». Αναγνώρισε επίσης ότι η σύγκρουση μπορεί να χρειαστεί «δεκαετίες» για να επιλυθεί.

«Δεν υπάρχει κίνητρο, ούτε κίνητρο για τους Ελληνοκυπρίους να έχουν μια σοβαρή διαπραγματευτική διαδικασία με τους Τουρκοκυπρίους, έτσι ώστε να βγει μια πιο βιώσιμη λύση από τις διαπραγματεύσεις, επειδή αυτοί έχουν το πάνω χέρι», πρόσθεσε.

«Οι επικριτές μου δεν κατανοούν το Κυπριακό», δικαιολογείται ο Τατάρ. «Αυτό που λέω είναι βασικά ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα. Τα τουρκικά συμφέροντα και τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα αλληλεπικαλύπτονται ».

Ο Tatar βλέπει την προσέγγισή του για δύο κράτη ως τρόπο διασφάλισης της ειρήνης, και όχι ως όχημα εμβάθυνσης της διαίρεσης. Μιλώντας για τις συγκρούσεις του παρελθόντος, που ξεκινούσαν βεβαίως πάντα από την κατοχική Τουρκία, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δήλωσε:

«Τώρα, είναι τόσο εύκολο, με ειρήνη, σταθερότητα. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι συνέβη – ήταν τρομακτικό», είπε. «Δεν θέλω ποτέ να το ζήσω ξανά». Αναγνώρισε επίσης ότι η σύγκρουση μπορεί να χρειαστεί «δεκαετίες» για να επιλυθεί.

Στο ρεπορτάζ επίσης επισημαίνεται ότι από τότε που εκλέχτηκε, ο Tatar έχει διεξάγει- μέχρι τώρα άκαρπες – εκστρατείες για να αναγνωρίσει η Βρετανία την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΗΓΗ: Times (Louise Callaghan) – Cyprus border reopens but reunification feels a world away

Μετά τα fake news για το κοίτασμα, ο Ερντογάν «στέλνει» και το Γιαβούζ στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: