Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν την στρατιωτική παρουσία Τουρκίας στο Αφγανιστάν: “Θα τους βλέπουμε ως εισβολείς”

File photo: Άνδρες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε περιπολία. EPA, GHULAMULLAH HABIBI




Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε την Παρασκευή το Voice of America (VOA)  .

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, συνομιλώντας με τους Ταλιμπάν.

Η δήλωση των Ταλιμπάν ήρθε μια μέρα αφότου  Αμερικανοί αξιωματούχοι  δήλωσαν ότι ο  Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησαν στη συνάντησή τους τη Δευτέρα η Τουρκία να συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο του Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των στρατευμάτων.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid δήλωσε στη VOA ότι η φύλαξη των αεροδρομίων και άλλων τοποθεσιών στη χώρα είναι ευθύνη των Αφγανών.

  • «Εάν ξένες δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία εδώ στο όνομα της ασφάλειας των αεροδρομίων, οι Αφγανοί δεν θα το επιτρέψουν και θα τους βλέπουν ως εισβολείς, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Μουχάιντ στη VOA.

«Σε πρόσφατες συναντήσεις και συζητήσεις με Τούρκους διπλωμάτες, είχαν μοιραστεί μαζί μας την [Τουρκική] πρόταση για συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία εδώ, αλλά τους είπαμε ότι ήταν απαράδεκτο για εμάς. Και μας διαβεβαίωσαν ότι η στάση μας θα μεταφερθεί στην ηγεσία τους », δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία και η Αμερική μπορούν να συζητήσουν τα διμερή τους ζητήματα, αλλά εναπόκειται μόνο στους Αφγανούς να αποφασίσουν πώς θα διευθύνουν τις «εσωτερικές υποθέσεις τους και να περιμένουν από άλλους να το σεβαστούν», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διαθέτει σήμερα 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο εναπομένον ξένο στρατιωτικό σώμα, και έχει διαδραματίσει βασικό μη πολεμικό ρόλο στις αποστολές του ΝΑΤΟ στη χώρα από το 2003.

Η στρατιωτική απόσυρση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε επίσημα την 1η Μαΐου, απορρέει από μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον με τους Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020 με στόχο τον τερματισμό σχεδόν 20 ετών αμερικανικής συμμετοχής στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν ότι τα σχέδια της Τουρκίας για φύλαξη και διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ θα παραβίαζαν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν, προσθέτει η VOA.

Mε πληροφορίες από Ahval

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: