Η Άγκυρα και η Αθήνα θέλουν ένα καλοκαίρι χωρίς συγκρούσεις: Έχουν ανάγκης μίας καλής τουριστικής περιόδου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σπάνια μια συνάντηση μεταξύ ενός Έλληνα και ενός Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ήταν τόσο ήρεμη, σχεδόν βαρετή, όπως αυτή μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlüt Çavuşoğlu) και του Νίκου Δένδια την Δευτέρα στην Αθήνα.

Ναι μεν εκ των προτέρων δεν προβλεπόταν να προκληθεί σάλος, όπως τον Απρίλιο στην Άγκυρα, όπου οι Δένδιας και Çavuşoğlu ήρθαν σε αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες, αλλά όχι και αυτό το επίπεδο αρμονίας.

Τα παραπάνω γράφει η γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Κάκης Μπαλή.

Τίτλος του κειμένου: «Η Άγκυρα και η Αθήνα θέλουν ένα καλοκαίρι χωρίς συγκρούσεις»
Υπότιτλος: «Η χαλάρωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται, καθώς οι δύο χώρες έχουν πάρα πολύ ανάγκη μια καλή τουριστική περίοδο. Βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών δεν διαφαίνονται ακόμα»

Είναι οι δύο γειτονικές χώρες που διατηρούν κακές σχέσεις ξαφνικά διατεθειμένες να συζητήσουν ειλικρινά τα διμερή τους προβλήματα και να αναζητήσουν λύσεις; Δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Αλλά μετά το δύσκολο καλοκαίρι του 2020, όταν τα δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν στο χείλος στρατιωτικής σύγκρουσης, η λαχτάρα για ένα καλοκαίρι χωρίς διαμάχες είναι μεγάλη. Το ιστορικό της διαμάχης είναι η αναζήτηση φυσικού αερίου από την Τουρκία σε τμήματα του Αιγαίου, τα οποία η Αθήνα θεωρεί ως ελληνική ΑΟΖ.

Σήμερα, αντίθετα, οι δύο χώρες χρειάζονται επειγόντως μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, είναι ζήτημα οικονομικής επιβίωσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν πως συμφώνησαν την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών σε σχέση με τον COVID-19, ούτως ώστε οι εμβολιασμένοι και οι πολίτες των δύο χωρών με αρνητικό τεστ να μπορούν να ταξιδεύουν στην άλλη χώρα. Αυτό θα δώσει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία σε όλο το Αιγαίο.

Επιπλέον, τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θέλουν να αποδείξουν την προθυμία τους να ξεκινήσουν διάλογο. Η τουρκική κοινωνία έχει από καιρό σταματήσει να βλέπει την Ελλάδα ως απειλή. Και ούτε η Τουρκία δεν θέλει να εμφανίζεται ως απειλή, διότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan έχει μεγάλο συμφέρον για βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης και περισσότερα χρήματα για τα εκατομμύρια των Συρίων προσφύγων στην Τουρκία. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητη η χαλάρωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Erdoğan πίεζε κυριολεκτικά για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα ανακοινώθηκε οριστικά μια ημερομηνία: Οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων συμφώνησαν να συναντηθούν στις 14 Ιουνίου. Ωστόσο, δεν αναμένονται πολλά από το ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να επεκταθεί η φάση της χαλάρωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο -αλλά οι πραγματικές συνομιλίες για βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των δύο γειτόνων δεν είναι ορατές, καθώς ο Erdoğan κατά τα φαινόμενα δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι’ αυτές.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να τολμήσει το μακρινό ταξίδι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ). Αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει επιτέλους το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ότι υπόσχεται να δεχτεί εκ των προτέρων απόφαση του ΔΔΧ σχετικά με την ελληνοτουρκική αντιδικία.

Η απόφαση προσφυγής στο ΔΔΧ δεν θα ήταν εύκολη ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, διότι είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν θα πάρει από το Δικαστήριο όλα όσα ζητεί η χώρα. Όσον αφορά τα ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο αμετατόπιστα, όσο ισχυρίζεται η συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα έναντι τις κοινής γνώμης της χώρας.

Γι’ τον λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αντιταχθεί στην επονομαζόμενη πατριωτική πτέρυγα του κόμματός του και στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να βρει λύση με την Τουρκία. Ο συντηρητικός πολιτικός θυμάται πολύ καλά πόσο εύκολο ήταν να δυσφημίσει στην Ελλάδα ως προδότη τον αριστερό προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, όταν τόλμησε να υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών με την Βόρεια Μακεδονία.

Ένα περαιτέρω πρόβλημα μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας είναι το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη. Το καθεστώς της ρυθμίστηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Σε αυτήν οι Έλληνες πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι Πομάκοι και οι Ρομά χαρακτηρίζονται γενικά ως «μουσουλμάνοι». Το ελληνικό κράτος επιμένει μέχρι σήμερα σε αυτήν την ονομασία.

Όταν ο Erdoğan επισκέφθηκε τους μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης για πρώτη φορά στις 8 Μαΐου 2004, είπε: «Θα ήθελα να πω στους αδελφούς μου που ζουν εδώ ότι πρέπει να εργαστούν για μια ισχυρή Ελλάδα. Όσο πιο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα, τόσο πιο ευτυχισμένοι θα γίνετε και εσείς».

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε –και κυρίως ο ίδιος ο Erdoğan. Στο μεταξύ έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να εργαλειοποιήσει τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας δεν γίνονται σεβαστά από το ελληνικό κράτος». Και οι Υπουργοί του αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να επισκεφθούν τη Θράκη -ακόμα και ιδιωτικά, όπως ο Çavuşoğlu στις 30 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Αυτό οδήγησε μια μέρα αργότερα σε μερικά οργισμένα άρθρα στον ελληνικό συντηρητικό Τύπο -αλλά τίποτα παραπάνω. Ο Çavuşoğlu ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του στην Θράκη, ο Δένδιας αγνόησε την επίσκεψη που είχε χαρακτηριστεί ιδιωτική και δεν προκλήθηκε εκ νέου σάλος. Αντ’ αυτού, δόθηκαν πολλά θερμά συγχαρητήρια από την ελληνική πλευρά για την επιτυχία των παικτών της Anadolu Efes στο παιχνίδι εναντίον της Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα του μπάσκετ.

ΠΗΓΗ: στην γερμανική ιστοσελίδα της Deutsche Welle

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ανατολική Μεσόγειο: Επιδεινώνονται οι σχέσεις με την σημερινή Τουρκία

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: