Χωρίς μάσκα από σήμερα έξω υπό την αίρεση του συνωστισμού: Και ελεύθερα όλο το 24ωρο

FILE PHOTO: Με αυξημένα μέτρα προστασίας έναντι του covid 19 άνοιξαν μετά από πολλούς μήνες διακοπής της λειτουργίας τους τα γυμναστήρια όλης της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Χωρίς μάσκα θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες της χώρας από σήμερα Πέμπτη το πρωί σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

◦ Την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

◦ Την δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.

  • Αναλυτικότερα από 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:

– Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

– Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

– Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

– Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

  • Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

◦ Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

– Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

– Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

◦ Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερά πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό. Ωστόσο σε τέσσερις περιοχές, την Πάρο, την Κω, την Ρόδο και την Ικαρία παρατηρούνται μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν, γεγονός που τους δημιουργεί προβληματισμό.

Για αυτό, όπως τόνισε, καλό θα ήταν οι κάτοικοι της κίτρινης Πάρου, της πορτοκαλί Κω , της κίτρινης Ρόδου και της πράσινης Ικαρίας να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί έτσι η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας.

«Η καθημερινότητά μας αλλάζει και αλλάζει δραματικά προς το καλύτερο, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες σταματούν να ισχύουν μέτρα που για μήνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της. Όσο, όμως, και αν αδημονούμε για τη νέα μας κανονικότητα, όσο και αν θέλουμε να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή. Και ότι για όσο η πανδημία συνεχίζεται, παραμένουμε προσεκτικοί και εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς τι συμβαίνει στις περιοχές που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι δεν χρειάζεται να δαιμονοποιηθεί η κατάσταση ενώ προσέθεσε ότι οι αναφορές που κάνουν δεν έχουν σκοπό να στοχοποιήσουν τις περιοχές αυτές αλλά να επαγρυπνήσουν τους κατοίκους.

«Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση σε κάθε χωριό σε κάθε κωμόπολη και τα προϊόντα των ιχνηλατήσεων, των στεγανοποιήσεων των συρροών που έχουμε είναι αποτελέσματα που διαρκώς τα παρακολουθούμε έτσι ώστε να μην έχουμε την οποιαδήποτε περαιτέρω δυσάρεστη εξέλιξη. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή, είναι εξαιρετική κατάσταση στα νησιά μας», υπογράμμισε. Όπως ανέφερε στην Πάρο υπήρχαν μέχρι χθες 15 ενεργά κρούσματα μέχρι χθες αλλά σήμερα είχαν άλλα δύο. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μια μικρή διασπορά στην κοινότητα. Δεν μας τρομάζει, δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση.

Στην Κω είχαμε 54 ενεργά κρούσματα μέχρι χθες, άλλα 7 σήμερα. Κι εκεί νομίζουμε ότι παρόλο που η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Στη Ρόδο παραμένει στο κίτρινο η Ρόδος με 66 ενεργά κρούσματα, δυστυχώς είχαμε άλλα 10 σήμερα, υπάρχει ένα cluster εκεί στην περιοχή του Αρχαγγέλου που μας προβληματίζει όμως είναι από συρροές που τις παρακολουθούμε και τις έχουμε στεγανοποιήσει και στην Ικαρία δεν υπήρχε κανένα κρούσμα μέχρι πριν λίγες μέρες- ήταν και στο πράσινο και παραμένει στο πράσινο- είχαμε 7 ενεργά κρούσματα κι άλλο ένα νέο κρούσμα σήμερα. Αν δείτε το ποσοστό του σε σχέση με τον πληθυσμό και το moving average απλά μας δημιουργεί έναν προβληματισμό μην το βλέπετε ως στοχοποίηση κάποιας περιοχής», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι καλό είναι να είναι όλοι σε επαγρύπνηση και σε εγρήγορση ώστε να συνεχιστεί η εξαιρετική πορεία που παρουσιάζουν και τα τέσσερα νησιά.

«Η γενικότερη εικόνα μας είναι ότι δεν θα υπάρξει κάτι που μπορεί να μας ξεφύγει. Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι μια προσπάθεια που κυρίως έχουμε συμμάχους τους ίδιους τους πολίτες, τους κατοίκους αυτών των περιοχών», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

  • Παπαευαγγέλου: Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης οι λόγοι για την μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό

Το σκεπτικό της εισήγησης της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε σήμερα, για την μη χρήση μάσκας αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό εξήγησε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας συνεχίζεται και είναι “σαφής και ιδιαίτερα ευχάριστη”, ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με αποτέλεσμα “η ζωή μας να επιστρέφει στην κανονικότητα και να απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν αφήνουν επιδημιολογικό αποτύπωμα”.

Είπε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις αναφορικά με τη διαφοροποίηση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και όπως ανακοίνωσε η επιτροπή σήμερα αποδέχθηκε την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση του εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Σχετικά με την χρήση της μάσκας η κ. Παπαευαγγέλου, εξήγησε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. “Η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας έναντι του κορονοϊού”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι σε “καμία περίπτωση δεν θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες”, καθώς “όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και η επιδημία δεν έχει τελειώσει δεν μπορούμε να ξενοιάσουμε”.

  • Ικανοποιητική η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε κατά 35% και έτσι καταγράφονται κατά μέσο όρο, λιγότερα από 400 νέα κρούσματα καθημερινά. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,3%. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 4.100 ασθενείς και οι περισσότερες περιφέρειες είναι είτε πράσινες, είτε κίτρινες.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών ανέρχεται σε 1.000, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου μειώθηκε σε 58 ασθενείς ανά ημέρα. Μείωση παρατηρείται και στους θανάτους άνω των 75 ετών, ενώ ακόμη δεν έχει μειωθεί ικανοποιητικά η απώλεια πολιτών ηλικίας 65-74 ετών.

Οι προβλέψεις που βασίζονται στο Rt που είναι σήμερα στο 0,81 στην επικράτεια είναι ευοίωνες, με περίπου 40 νέες διασωληνώσεις συνολικά και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

  • Στα 32 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Είναι σημαντικό είπε η καθηγήτρια, ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 32 έτη και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη κινητικότητα των νέων, που πρόσφατα άρχισαν να εμβολιάζονται. Ετσι σε κάποιες περιοχές εμφανίζεται μια διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μόλις στα 21, 22 ή και 24 έτη.

Όπως είπε απασχολούν όμως κάποιες περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, ενόψει της αυξημένης κινητικότητας λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς επίσης και διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα που θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός ανθρώπων μεγάλης ηλικίας έχει ως αποτέλεσμα σήμερα, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους να αφορά σε νεότερους πολίτες ηλικίας 25 έως 55 ετών.

“Η πανδημία αλλάζει σιγά-σιγά πρόσωπο και σήμερα η νόσος αφορά κυρίως σε άτομα νεότερης ηλικίας”, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Όπως είπε δίνεται έμφαση στον εμβολιασμό όλων άνω των 50 ετών, καθώς γνωρίζουμε ότι ο βασικότερος παράγοντας κινδύνου να νοσήσει κάποιος βαριά είναι η μεγάλη ηλικίας.”Στόχος όλων μας είναι να αποφύγουμε να νοσήσουμε προσερχόμενοι για εμβολιασμό και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: